Knjižnica

Obavijest o ljetnom radnom vremenu i uslugama Knjižnice

Poštovani korisnici Knjižnice,

zbog ljetne stanke i provedbe poslova preseljenja knjižne građe i periodike, u razdoblju od 19. srpnja do 27. kolovoza 2021. građa i usluge Knjižnice Pravnog fakulteta u Zagrebu bit će dostupni u suženom obimu i prema prilagođenom rasporedu.

Od 26. srpnja do 13. kolovoza 2021. Knjižnica će biti zatvorena tj. neće pružati usluge posudbe, kopiranja i dostave građe u fizičkom ili digitalnom obliku.

Posudba udžbenika, kopiranje i/ili dostava građe u fizičkom ili digitalnom obliku bit će dostupni temeljem prethodne narudžbe putem e-pošte u razdoblju od 19. do 23. srpnja 2021. i od 16. do 27. kolovoza 2021. Naručenu građu korisnici će moći osobno preuzeti utorkom i četvrtkom od 9:00 do 13:00 sati u podrumskoj dvorani Tempus na Trgu Republike Hrvatske 3, uz prethodni dogovor na email: posudba.produzenje@pravo.hr

U razdoblju od 19. do 23. srpnja 2021. i od 16. do 27. kolovoza 2021. zahtjeve za informacije o građi, pretraživanje kataloga i/ili tematska pretraživanja pravnih i ostalih baza podataka korisnici mogu dostaviti elektroničkom poštom na adresu knjiznica@pravo.hr te će im biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Želimo vam ugodno ljeto!

Vaša Knjižnica

 

= = = = =

 

 

Poštovani korisnici Knjižnice,

Obavještavamo Vas da ćemo do daljnjega biti onemogućeni u pružanju knjižničnih usluga zbog sanacija zgrada Fakulteta stradalih u potresu.

Za daljnje obavijesti pratite web stranicu Knjižnice.

Eventualne upite možete poslati na email : knjiznica@pravo.hr.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Pratite obavijesti na stranicama Fakulteta vezano uz daljnje postupanje .

 

Knjižnica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

Pristup stranim bazama podataka:

https://www.pravo.unizg.hr/knjiznica/e-izvori

 

Baza IUS Info za studente:

https://www.pravo.unizg.hr/koronavirus/upute_za_studente/ius_info

 

Do daljnjega nije potrebno vratiti posuđene knjige u Knjižnicu Fakulteta:

https://www.pravo.unizg.hr/studij/integrirani-pravni?@=8esd

 

Prezentacija elektroničkih izvora prava: kako pretraživati katalog i baze podataka

https://www.pravo.unizg.hr/knjiznica/e-izvori/prezentacija_elektronickih_izvora_prava

 

 

 

 

Dobrodošli na stranice Knjižnice!

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu, uspostavljena 1906. godine, najbogatija je i najbolje opremljena riznica pravne literature u ovom dijelu Europe. Ona prikuplja, formalno i sadržajno obrađuje, pohranjuje te stavlja na raspolaganje domaću i stranu pravnu literaturu iz svih pravnih područja, a njezina zbirka, uključujući i mnogobrojne raritete, obuhvaća oko 500.000 svezaka. 

Svojim bogatim informacijskim resursima čiji su sve značajniji dio mnogobrojni digitalni i online izvori, naša Knjižnica čini okosnicu svakog ozbiljnog istraživanja u području pravnih znanosti što ga provode nastavnici i istraživači na našem Fakultetu, ali i članovi ostalih akademskih institucija u zemlji, kao i vanjski korisnici poput članova državne uprave, odvjetnika, sudaca i pravnih praktičara. 

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu pretplaćena je na više stotina domaćih i stranih časopisa u papirnatom ili digitalnom obliku što ju svrstava među vodeće pravne knjižnice u zemlji. Pritom je sve veći broj naslova pravnih časopisa i ostalih izvora dostupan kroz specijalizirane pravne baze podataka, najčešće s pristupom cjelovitom tekstu. Neke od najznačajnijih baza podataka koje korisnicima osiguravaju pristup najnovijoj svjetskoj i domaćoj znanstvenoj produkciji u području niza pravnih grana, i time visoku razinu istraživačkog rada, su HeinOnline, BeckOnline, WestLaw, LexisNexis, ProQuest, Web of Science, JSTOR, Cambridge Journals Online, Taylor & Francis Online, SAGE Journals, Springerlink, Kluwer Arbitration, i brojne druge. 

Kako bi doprinijela boljoj informacijskoj pismenosti svojih korisnika, Knjižnica provodi edukacije vezane uz akademsko pisanje ili uz pretraživanje pravnih izvora i baza podataka na preddiplomskoj ili poslijediplomskoj razini. U suradnji sa studentskom udrugom ELSA, Knjižnica jednom na godinu organizira trodnevnu radionicu pod nazivom „Akademsko pisanje“ koja već nekoliko godina privlači sve više studenata.

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu član je niza domaćih, regionalnih i međunarodnih stručnih organizacija i tijela poput Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Europe (South East European Association of Law Libraries - SEALL), Međunarodne federacije knjižničnih udruženja i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA), Udruženja europskih istraživačkih knjižnica (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – LIBER), a djelatnici Knjižnice aktivni su članovi Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD) i Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HIDD) te njihovih stručnih radnih tijela.

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu je i sjedište Europskog dokumentacijskog centra (EDC) koji djeluje kao dio info mreže Europske komisije u državama članicama Europske unije. EDC nudi stručnu informacijsku potporu pravnim istraživačima u području europskog javnog prava, ali je na raspolaganju i široj javnosti za upite vezane uz aktivnosti i politike Europske unije i njezinih institucija, agencija i tijela. Europski dokumentacijski centar redovito provodi edukacijske programe o korištenju informacijskih izvora Europske unije namijenjene članovima akademske zajednice Fakulteta, kao i vanjskim korisnicima, osobito sucima, odvjetnicima i pravnim praktičarima koji u svojem svakodnevnom radu trebaju brz i učinkovit pristup pravnim izvorima Europske unije.  EDC sudjeluje i u radu servisa European Sources Online koji služi kao informacijska platforma mreže EDC-a u Europskoj uniji, te na taj način blisko surađuje i razmjenjuje iskustva s brojnim informacijskim stručnjacima iz država članica EU-a.

 

Kratke upute korisnicima

Zbog prostornih ograničenja, većina knjižnične građe nije dostupna u otvorenom pristupu, već se nalazi u spremištima na nekoliko lokacija u gradu, pa postupak posudbe podrazumijeva dobavljanje građe iz spremišta.

Želite li provjeriti posjeduje li Knjižnica određenu knjigu, časopis, članak ili koju drugu vrstu građe, koristite klasičan online katalog dostupan ovdje ili najsuvremeniji pretraživač Vero koji funkcionira slično tražilici Google. Katalog će vam dati uvid u bibliografske podatke o odabranoj građi, temeljem kojih će knjižničari locirati traženi naslov i, ukoliko je dostupan, dati vam isti na korištenje.

Osim klasične građe, Knjižnica nudi pristup nizu baza podataka koje, među ostalim, sadrže domaće i strane elektroničke časopise u cjelovitom tekstu

Bazama podataka možete pristupiti pojedinačno – tako da u popisu raspoloživih baza odaberete onu koja je najprimjerenija vašim informacijskim potrebama, ili tako da kroz jedinstveno sučelje servisa EBSCO Discovery odjednom pretražite više različitih baza podataka. 

Trebate li mirno mjesto za rad i učenje, na raspolaganju su vam dvije seminarske čitaonice – na Odjelu knjiga (Trg RH 14/I, soba 23), te na Odjelu časopisa (Trg RH 3, prizemlje desno).

Želite li fotokopirati dio knjige ili članka iz fonda Knjižnice, to možete učiniti na Odjelu knjiga (Trg Republike Hrvatske 14/I, soba 14) ili na Odjelu časopisa (Trg Republike Hrvatske 3). Cijena kopije za studente i postdiplomande je 0,35 kn (A4 format), te 0,50 kn i 1,00 kn za ostale kategorije korisnika.