14. prosinca 2023. s početkom u 13:00 sati u dvorani Obrtničkog doma održan je Panel Mentorstva u pravnoj profesiji na temu “Alumni/e Pravnog fakulteta i poslijediplomski studij u inozemstvu.”
Naša alumni zajednica je podijelila svoja bogata iskustva tijekom 80-minutnog Panela, pružajući uvid u ključne korake u procesu odlučivanja, prijave, percipirane odrednice uspjeha te utjecaja poslijediplomskog studija na profesionalni put. Panel je moderirala izv. prof. dr. Ružica Šimić Banović, predstojnica Katedre za ekonomske znanosti.
Panel se nastavio druženjem na kojem su alumni odgovarali na brojne upite sudionika.
Evo ključnih poruka koje su govornici/ce predstavili:
Natalija Babić, odvjetnica, Šavorić & Partneri – LLM (IP & ICT, KU Leuven): “LL.M. obrazovanje je dodatna godina obrazovanja na kojem ćete opuštenije izučavati one grane prava koje vas posebno zanimaju. Ne razmišljajte o LL.M.-u kao o dodatnoj obvezi i novom broju ispita koje treba položiti, već ga gledajte kao odskočnu dasku za dalje u životu i karijeri.”
Ana Martinić, pravna savjetnica, Hrvatski pravni centar – LLM (Ljudska prava, LSE): “Drukčiji i produbljen pristup temama koje vas zanimaju, uz brojna prijateljstva i poznanstva koja ćete steći u tih godinu dana mogu ostaviti dubok trag u vašim karijerama i životima.”
Stefan Martinić, odvjetnički vježbenik, Odvjetničko društvo Kramarić & Partneri – LLM (Tech Law, Harvard; EU, LSE): “Kako steći ultimativnu Monopoly kartu za ‘izaći iz zatvora’? Odi na kvalitetan LL.M. Radnici se često počnu osjećati nezadovoljno ili zarobljeno na svojim radnim mjestima. Kvalitetan LL.M. daje mogućnost većeg izbora poslodavaca i radnih mjesta.”
Hugo Pelicarić, odvjetnik – partner, Odvjetničko društvo Pelicarić & Smerdel d.o.o. – LLM (Finance, Goethe University, Frankfurt): “LLM je investicija u sebe koja se uvijek isplati. Najbolji prinos donosi ako je napravljena u pravo vrijeme – nakon određenog iskustva u praksi.”
Zara Troskot, istražiteljica, Ured pravobraniteljice Novi Zeland – (MA International Relations u tijeku, Victoria University of Wellington, Novi Zeland): “Razmišljajte kako dodatno obrazovanje staviti u funkciju ne samo posla kojeg želite raditi, već i života kojeg želite živjeti!”
Darija Željko, asistentica, Katedra za kazneno procesno pravo – Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – LLM (Ljudska prava, CEU): “Budite znatiželjni i otvorenih vidika tijekom studija, nastojte se što više (ne)formalno obrazovati, pohađajte konferencije, seminare, ljetne i zimske škole u RH i inozemstvu, učlanjujte se u udruge te ćete tako naići na pravno područje koje vas najviše integrira privatno i profesionalno te se tome posvetite u daljnjoj karijeri.”
Hvala svima koji su sudjelovali i doprinijeli inspirativnom ozračju Panela Mentorstva u pravnoj profesiji. Nadamo se da su vam ove poruke donijele nove perspektive i motivaciju za vaše buduće korake u pravnoj karijeri.
Mentorstvo u pravnoj profesiji i Ivana Karaman Jurić – Alumni zajednica