Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
poziva Vas na pohađanje edukacije cjeloživotnog obrazovanja


UGOVOR O JAVNOJ NABAVI JE UPRAVNI UGOVOR

/ OGRANIČENJE PRISTUPA TREĆIM ZEMLJAMA JAVNONABAVNOM TRŽIŠTU EU

 

koja će se održati 20. i 21. svibnja 2024. godine, od 17 do 21 h
na adresi Gundulićeva 10, Zagreb (dvorana 1)

Edukaciji je moguće prisustvovati i online.*

 

Polaznici se mogu prijaviti putem online obrasca: https://forms.gle/gTBCt6T6MpML8twv9

Cijena kotizacije po polazniku iznosi: 232,26 EUR

Za sve upite možete se obratiti na: cjelozivotno@pravo.hr, mturudic@pravo.hr

 

 

OPIS EDUKACIJE

U dinamičnom pravu javne nabave, dvije teme su se iskristalizirale kao možda i najvažnije. Jedna je od isključivo nacionalne važnosti, dok će druga utjecati na provođenje postupaka javne nabave u cijeloj EU.

Problematika pravne prirode ugovora o javnoj nabavi već dugo zaokuplja znanost i praksu. Nespretne odredbe prijašnjih i sadašnjeg Zakona o javnoj nabavi tumačile su se kao opravdanje za definiranje ugovora o javnoj nabavi kao građanskopravnog ugovora. Ipak, prije nekoliko mjeseci Vrhovni sud Republike Hrvatske nedvojbeno ugovor o javnoj nabavi proglašava – upravnim ugovorom. Ova nužna i dobrodošla promjena imati će značajan utjecaj na sklapanje i izvršavanje ugovora o javnoj nabavi, a u našoj edukaciji ukazati ćemo na glavne zaključke Vrhovnog suda, ali i na praktičnu implementaciju ovog novog pravnog uređenja.

Posljednjih godina sve je važnije pitanje kako EU treba pristupiti pitanju otvorenosti zajedničkog tržišta javne nabave za gospodarske subjekte koji dolaze iz država koje nemaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, koje možda ne dijele temeljne (ekonomske) vrijednosti EU, ali i čiji su pravosudni i drugi standardi udaljeniji od onih uspostavljenih u državama članicama.

U posljednje vrijeme EU sve snažnijim koracima ide prema efektivnom isključenju takvih gospodarskih subjekata iz postupaka javne nabave. Za sada, ograničavanje pristupa gospodarskim subjektima trećih zemalja provodi se na nekoliko razina – soft law, normativnih ali sudbenih. Ipak, ishodište svega je često zanemarivani članak 25. Direktive 2014/24/EU. U našoj edukaciji prikazati ćemo sve pravne instrumente EU, ali i postupke pred Sudom EU kroz koje se provodi i koji će u skoroj budućnosti biti od velike važnosti za ishode ovakvih ograničavanja pristupa.

Katedra za Upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ima dugogodišnje iskustvo organiziranja edukacija iz fakultetskog programa cjeloživotnog obrazovanja, u sklopu kojeg organizira i ovu edukaciju.

Predavači su članovi Katedre za Upravno pravo i DKOM-a sa širokim kompetencijama u javnoj nabavi. Ovakav spoj znanstvenog i praktičnog pristupa osigurava sagledavanje ključnih pitanja izmjene ugovora o javnoj nabavi iz više različitih gledišta.

Ovo nije jedna od edukacija koje se obavljaju po programu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja radi stjecanja certifikata iz područja javne nabave, veći naglasak stavljamo na znanstveni pristup analiziranju teme edukacije te na načine kako su te spoznaje primjenjive u konkretnim postupcima javne nabave.

 

Edukacija će se održati uživo, u prostorijama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Termin održavanja je 20. i 21. svibnja 2024. od 17 do 21 h, dvorana 1, Gundulićeva 10.

Cijena edukacije po polazniku iznosi 232,26 EUR. Upisnina pokriva sve troškove edukacije, što uključuje nastavne materijale, izdavanje potvrda ili svjedodžbe i okrjepu na nastavi.

 

Detaljne informacije o satnici, nastavnim cjelinama, predavačima i načinu prijave možete vidjeti u zasebnim rubrikama.

 

Za sve ostale informacije možete se obratiti na sljedeći mail: cjelozivotno@pravo.hr, mturudic@pravo.hr