Pozivamo studentice i studente Pravnog fakulteta i ostalih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

da se 19. studenoga 2021. u 15 sati 

putem Google Meet poveznice https://meet.google.com/fsz-nvme-ooe 

priključe radionici „Kako Ustav Republike Hrvatske osnažuje izvanparlamentarno osporavanje rodne nejednakosti?” koju će izvesti dr.sc. Matija Miloš s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

POZIV

Od redovnih se političkih procesa očekuje i da kontinuirano djeluju na ispravljanju svih nejednakosti, pa i onih rodnih. Činjenica je ipak da djelovanje predstavničkih tijela u tom pogledu može patiti od slabosti i slijepih mjesta, uslijed kojih se položaj ranjivih i neravnopravnih može dodatno pogoršati. Zato u ovom predavanju istražujemo načine na koje ustavno pravo ne služi samo kao granica redovnih političkih procesa, već i kako omogućuje izvanparlamentarno osporavanje njegovih slijepih mjesta. Studentice i studenti će nakon predavanja moći razlikovati one najpoznatije izvanparlamentarne instrumente, referendume pokrenute građanskim inicijativama, od drugih alternativnih puteva političkog angažmana. Njihovom će usporedbom biti u stanju zauzeti kritički stav prema temeljnom aktu Republike Hrvatske kao političkom resursu.

ID sastanka:  https://meet.google.com/fsz-nvme-ooe

U ponedjeljak 25. studenoga 2021., na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, počinje globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”. Ova kampanja svake godine traje od 25. studenoga do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pravni fakultet u Zagrebu, koji sudjeluje u međunarodnom projektu University and Gender Mainstreaming (UNIGEM), sa svim projektnim partnerima priključuje se kampanji organizacijom tri on-line radionice za studente i studentice s tematikom borbe protiv nasilja nad ženama.

Radionice će se održati neposredno pred odvijanje kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”, a tijekom trajanja kampanje će studentice i studenti te studentske udruge s Pravnog fakulteta u Zagrebu biti u mogućnosti predlagati aktivnosti kojima se adresira borba protiv rodno uvjetovanog nasilja, a koje će biti moguće financirati iz sredstava UNIGEM projekta. Prijedloge svojih radionica studentice i studenti mogu podnijeti studentskom koordinatoru ove kampanje, Valentinu Kuzelju, do 30. studenoga na valentino.kuzelj@student.pravo.hr.

 

Popis obavijesti