Obavijesti
BALKAN HOMICIDE STUDY – održana...

Od 26. do 28. studenog 2017. god. je u organizaciji Max Planck instituta za poredbeno i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu održana znanstvena radionica istraživačkog projekta „Balkan Homicide Study“ kojeg putem naše Max Planck partnerske grupe provodimo u suradnji s Max Planck institutom. Cilj ovog empirijskog istraživanja je analizirati najpogibeljnije oblike nasilnih delikata te, između ostaloga, ispitati (ne)utemeljenost stereotipa o Balkanu kao posebno nasilnoj i 'divljoj' regiji Europe. Osim voditelja projekta, Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Hans-Jörg Albrechta (Direktor Instituta) i izv. prof. dr. sc. Anna-Marie Getoš Kalac (Voditelj partnerske grupe i nastavnica našeg Fakulteta), u radu radionice su sudjelovali prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske gosp. Dražen Jelenić te znanstvenici iz ukupno 8 država regije u kojima se provodi istraživanje (dr.sc. Orsolya Bolyky i gđa Eszter Katalin Sarik s OKRI u Budimpešti; gosp Rok Hacin, istraživač sa Sveučilišta u Mariboru; doc. dr. sc. Xhevdet Halili s Pravnog fakulteta u Prištini; gđa Sandra Kobajica, Asistentica sa Sveučilišta u Sarajevu; dr. sc. Natalija Lukić s Pravnog fakulteta u beogradu; doc. dr. sc. Boban Misoski s Pravnog fakulteta u Podgorici; izv. prof. dr. sc. Andra-Roxana Trandafir, prodekanica Pravnog fakulteta u Bukureštu), znanstvenici s Max Planck instituta (dr. sc. Volker Grundies), ali i mladi istraživači naše partnerske grupe (gđa Reana Bezić i gđa Petra Šprem).

/_news/22516/2.jpg, /_news/22516/1.jpg

Renata Požgaj

1. 12. 2017. u 10:21
Uređeno: 4. 12. 2017. u 11:47

28. studenog 2017. god. je Glavni državni odvjetnik Savezne Republike Njemačke Dr Peter Frank (Generalbundesanwalt beim Bundesgerichtshof) primio na radni sastanak prvog zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske gosp. Dražena Jelenića i nastavnicu našeg Fakulteta izv. prof. dr. sc. Anna-Mariu Getoš Kalac. Predstvaljen je istraživački projekt „Balkan Homicide Study “ kojeg putem naše Max Planck partnerske grupe provodimo u suradnji s Max Planck institutom te se razgovaralo o značaju povezivanja prakse i znanosti, progonu kaznenih djela u nadležnosti njemačkog Glavnog državnog odvjetnika, zajedničkim izazovima progona i rane detekcije terorizma te međusobnoj suradnji.

Renata Požgaj

30. 11. 2017. u 11:18
European Health Law

U izdanju izdavačke kuće Maklu Publishers objavljena je knjiga European Health Law, koju je uredio André den Exter. 

Autori pojedinih poglavlja su naši nastavnici:

 - prof. dr.sc. Iris Goldner Lang

 - doc. dr. sc. Sunčana Roksandić Vidlička

 - doc. dr. sc. Aleksandar Maršavelski


Više informacija o knjizi dostupno je na:
http://www.maklu.be/makluengarant/en/BookDetails.aspx?ID=9789046607251

pfz

Gender Equality in a Global Perspective

U izdanju nakladničke kuće Routledge, Taylor & Francis Group iz Oxforda,  objavljena je knjiga "Gender Equality in a Global Perspective", kojoj su urednici Snježana Vasiljević, Anders Ortenblad, Raili Marling. 

Doc.dr. Snježana Vasiljević je također autorica jednog i koautorica dvaju poglavlja u knjizi. 

Više informacija o knjizi je dostupno na:

 

https://www.routledge.com/Gender-Equality-in-a-Global-Perspective/Ortenblad-Marling-Vasiljevic/p/book/9781138193246

pfz

8. 11. 2017. u 16:02

Ovogodišnji Politološki razgovori 2017., bave se temom odnosa demokracije i populizma. Time, nakon duljeg vremena sporadičnog održavanja našega najvažnijeg politološkog okupljanja, želimo ukazati na važnost redovite rasprave među stručnom i znanstvenom zajednicom, o najvažnijim problemima i događajima u suvremenoj politici i društvu. Skupom u 2017. godini obnavljamo uspješnu višedesetljetnu tradiciju profesionalnog okupljanja znanstvenika koji se bave politološkim, ali i sociološkim, ekonomskim, sigurnosnim, medijskim, filozofskim i drugim politologiji bliskim temama.

 

pfz

Law, Religion and Love: Seeking...

'Law, Religion and Love: Seeking Ecumenical Justice For The Other' naslov je nove knjige koju kao urednik uz Paula Babiea potpisuje naš nastavnik Vanja-Ivan Savić u izdanju svjetski renomirane izdavačke kuće Routledge. Knjiga je skup eseja vrsnih svjetskih stručnjaka za pravo i religiju, teologiju i sociologiju te komparativne religijske pravne sustave. Zajednički nazivnik svih priloga u knjizi koja ima izrazito ekumenski karakter jest potreba da se pojedini religijski pravni sustavi te sustavi javnog prava država promatraju u svjetlu zahtjeva da se čovječno i prijateljski postupa sa pripadnicima ne vlastitog religijskog kruga. Knjigom se želi ukazati da se ljubav koja proizlazi iz zahtjeva za poštivanjem 'drugih' kao najviša vrijednost nalazi u svim sustavima prava te se kao takva postavlja kao usmjerenje u odnosima od svih prema svima.

U ovom projektu koji su vodili Paul Babie, direktor centra za Društvo, etiku i pravo sa Sveučilišta u Adelaideu iz Australije i Vanja-Ivan Savić koji ga je osmislio te je koautor jednog priloga, sudjelovali su i profesori našeg Fakulteta Dubravka Hrabar i Davor Derenčinović kao autori dva iznimna članka.

Više informacija o knjizi: https://www.routledge.com/Law-Religion-and-Love-Seeking-Ecumenical-Justice-for-the-Other/Babie-Savic/p/book/9781138684560

pfz

28. 10. 2017. u 20:56
Uređeno: 29. 10. 2017. u 10:42
Evaluating Reforms of Local Public...

U izdanju nakladničke kuće Palgrave Macmillan iz Londona objavljena je knjiga Evaluating Reforms of Local Public and Social Services in Europe:More Evidence for Better Results, kojoj su urednici prof.dr.sc. Ivan Koprić, prof. emeritus Hellmut Wollmann (Humboldt-Universität, Berlin) i prof. dr. Gerard Marcou (Panthéon-Sorbonne, Pariz). 

Autori pojedinih poglavlja su i nastavnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: prof.dr.sc. Ivan Koprić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, doc. dr. sc. Anamarija Musa, doc. dr. sc. Jasmina Džinić i doc. dr. sc. Romea Manojlović.

Više informacija o knjizi: https://www.palgrave.com/de/book/9783319610900

pfz

23. 10. 2017. u 18:01
Uređeno: 24. 10. 2017. u 10:57

Dana 27.10.2017. s početkom u 9 sati će se u auli Sveučilišta u Zagrebu održati FreSsco seminar na temu: Upućivanje radnika i koordinacija obiteljskih potpora - razvoj i predložene promjene.

Seminar organizira FreSsco u suradnji sa Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Predavači na seminaru su stručnjaci iz FreSsco tima (sveučilišni nastavnici i znanstvenici), domaći stručnjaci te predstavnici Europske komisije.

FreSsco je europska mreža nezavisnih pravnih stručnjaka iz 32 zemlje koju koordinira Sveučilište Ghent i Eftheia, a bavi se slobodom kretanja radnika i koordinacijom sustava socijalne sigurnosti. Financira ju Europska komisija. Glavna zadaća FreSsco mreže je savjetovanje Europske komisije, izvještavanje o nacionalnim praksama, te širenje znanja putem znanstveno-stručnih izvješća i tematskih seminara.

Više o seminaru: FreSsco seminar (Croatia): Recent developments and proposed changes in the area of posting and family benefits’ coordination

Program seminara: FreSsco Zagreb seminar agenda

Ivana Vukorepa

Copyright (C) 2017 - Pravni Fakultet u Zagrebu, Sva prava pridržana