Novosti i događanja
PRIOPĆENJE STUDIJSKOG CENTRA...

PRIOPĆENJE STUDIJSKOG CENTRA SOCIJALNOG RADA PRAVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Karmela Pižeta

08.4.2021.

Tijekom proteklih dana bili smo svjedoci tragičnog događaja uzrokovanog teškim oblikom obiteljskog nasilja u kojem je smrtno stradala dvoipolgodišnja djevojčica u Novoj Gradiški. Taj čin nas je sve duboko potresao te je stavio ponovo u fokus javnosti sustav socijalne skrbi i osobito socijalne radnike kao najistaknutije stručnjake u obavljanju brojnih javnih ovlasti centara za socijalnu skrb.

Sustav socijalne skrbi Republike Hrvatske kroz ostvarivanje socijalnih prava i usluga brine o više stotina tisuća korisnika. Među njima je veliki broj građana kojima je teško ugrožena egzistencija, fizičko ili psihičko zdravlje, koji imaju različite poteškoće u obiteljskom i bračnom funkcioniranju ili imaju druge poteškoće po osnovi invaliditeta, dobi ili nekih drugih obilježja.

Za tako veliki broj korisnika i stalno rastući broj javnih ovlasti u sustavu socijalne skrbi zaduženo je 1800 stručnih radnika od kojih oko 1150 socijalnih radnika. Prosječna opterećenost socijalnog radnika iznosi između 250 i 300 korisnika. Sukladno svim stručnim standardima koji se smatraju relevantnim u razvijenim zemljama svijeta, ovaj podatak ukazuje kako navedeni broj korisnika višestruko premašuje prihvatljivu razinu opterećenosti.

Takva situacija, povezana s nizom drugih nepovoljnih okolnosti, dovodi socijalne radnike i druge stručnjake zaposlene u sustavu socijalne skrbi u iznimno veliki rizik od počinjenja pogrešaka ili nenamjernih propusta. Usprkos tome u dosadašnjem radu tijekom proteklih desetljeća, broj utvrđenih nepravilnosti i propusta u profesionalnom djelovanju socijalnih radnika u Republici Hrvatskoj bio je iznimno nizak. Ta činjenica upućuje na visoko profesionalan pristup te na njegovanje etičnosti i privrženost stručnim standardima u radu socijalnih radnika.

Zbog te činjenice nas kao članove akademske zajednice i nastavnike Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zabrinjavaju izjave koje se ovih dana mogu čuti u javnom prostoru, a koje doprinose stvaranju atmosfere javnog linča i posljedično podizanju razine nesigurnosti socijalnih radnika u njihovom djelovanju unutar ustanova socijalne skrbi.

Kao visokoobrazovna ustanova s najduljom tradicijom obrazovanja socijalnih radnika u ovom dijelu Europe, sigurni smo u profesionalne kompetencije socijalnih radnika u Hrvatskoj te njihovu privrženost najvišim profesionalnim uzusima. To potvrđuje i naša dugogodišnja uspješna suradnja s brojnim socijalnim radnicima zaposlenim u sustavu socijalne skrbi koji sudjeluju  kao terenski instruktori, mentori, suradnici u istraživanjima, nastavi i u drugim oblicima suradnje sa Studijskim centrom socijalnog rada.

Ovim putem pozivamo građane, medije, predstavnike organizacija civilnog društva, korisnike, kolegice i kolege iz partnerskih ustanova i drugih sustava da u javnoj i privatnoj, formalnoj ili neformalnoj komunikaciji, prije donošenja sudova o radu socijalnih radnika potraže cjelovite i istinite informacije. Jedna od profesionalnih obaveza socijalnih radnika jest i komuniciranje s javnošću, uz primjerenu zaštitu profesionalne tajne koja se veže uz konkretni slučaj, te je jedino u takvoj komunikaciji moguće prevenirati paušalne i neprovjerene zaključke i postupke.

U uvjerenju da cjelokupna javnost dijeli zajednički cilj izgradnje sigurnog i socijalno pravednog društva u kojem će se poštivati najviši standardi zaštite ljudskih prava, vrijednosti i dostojanstva svakog pojedinca, smatramo izuzetno važnim da zajednički podržimo socijalne radnike u ispunjavanju navedenih ciljeva koji su važan dio njihove profesionalne misije i poziva.

Ovim putem izražavamo punu podršku svim socijalnim radnicima u RH, stručnjacima u sustavu socijalne skrbi i studentima socijalnog rada da nastave i u ovim izrazito teškim okolnostima, predano i posvećeno ispunjavati svoje profesionalne zadaće i poziv!   

 

STRUČNO OČITOVANJE STUDIJSKOG CENTRA...

STRUČNO OČITOVANJE STUDIJSKOG CENTRA SOCIJALNOG RADA PRAVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU O TEMELJNIM POSTAVKAMA I STANDARDIMA POSTUPANJA U PODRUČJU SOCIJALNOG RADA S DJECOM

Karmela Pižeta

Zagreb, 8.4.2021.

Djelovanje svakog javnog sustava i područja rada, pa tako i područje socijalne skrbi za djecu, uređeno je različitim zakonima i propisima. U načinu njihova djelovanja odražavaju se različite nacionalne i lokalne politike. Javne politike, sustavi djelovanja i pojedinačni profesionalni postupci, trebaju biti vođeni najvišim znanstvenim i stručnim dostignućima.

Poštujući pravo javnosti na propitivanje kvalitete rada svih javnih službi, pa tako i sustava socijalne skrbi, u prilog ostvarivanju kvalitetnije javne rasprave, smatramo nužnim preciznije razgraničiti terminološka određenja ključnih pojmova te ukazati na osnovne stručne postavke socijalnog rada za djecu kao i standarde postupanja. U tom vidu naglašavamo sljedeće:

Održana metodološka radionica...

Održana metodološka radionica „Iskustva istraživanja učinka Covid-19 na mentalno zdravlje“ na doktorskom studiju socijalnog rada i socijalne politike

Krunoslav Fučkor

Dana 21.1.2021. u trajanju od četiri sata održana je metodološka radionica „Iskustva istraživanja učinka Covid-19 na mentalno zdravlje“ na doktorskom studiju socijalnog rada i socijalne politike. Radionica je održana putem Zoom platforme za 52 studenata doktorskog studija socijalnog rada i socijalne politike.

Gdje dobiti telefonsku/online...

Gdje dobiti telefonsku/online psihološku pomoć?

Krunoslav Fučkor

Savjetovalište za studente Pravnog fakulteta
– e mail: savjetovaliste@pravo.hr
https://www.pravo.unizg.hr/studenti/podrska/savjetovaliste

Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije
Dostupni: 24 sata kroz sedam dana u tjednu
Kontakt brojevi:
0917550879, 0989217877 i 0912065930 (cijelo vrijeme),
0918906630 (od 8 do 15 sati), 099 5551777 (od 11 do ponoći) i 0922023479 (od 16 do 18 sati)

Istraživanje "Subjektivna...

Istraživanje "Subjektivna dobrobit djece"

Krunoslav Fučkor

Unicef i Pravni Fakultet proveli su opsežno istraživanje Subjektivna dobrobit djece,  a rezultati su predstavljeni u Zagrebu 4. studenog 2020 godine. Događaju su prisustvovali Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,  Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu. Istraživanje je predstavila voditeljica projekta prof.dr.sc. Marina Ajduković ispred istraživačkog tima Studijskog centra Socijalnog rada Pravnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu u kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat, dr. sc. Nika Sušac i doc. dr. sc. Lucija Vejmelka.

Second application period opened for ESR

Second application period opened for ESR

Krunoslav Fučkor

Second application period opened for ESR 3, 4, 6, 7, 9 and 14.

You can send your application until February 19, 2021, 24:00 CET.

Please check the requirements of the position(s) you are interested in and submit your application before the deadline.

More informations you can find here