Nakon božićnog darivanja djece zaposlenika Pravnog fakulteta, ostao je veći broj nepodignutih darova. Zaposlenici koji ih nisu podigli namijenili su ih dobrotvornoj svrsi. Uprava Fakulteta osigurala je još desetak dodatnih poklon paketa te ih je sve zajedno odlučila pokloniti djeci s područja pogođenim potresom. Tim povodom Sisak i Glinu su posjetili dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić i prodekan za financije i poslovanje doc. dr. sc. Mario Krešić.

Dio poklona uručen je Dječjem domu Vrbina u Sisku, koji skrbi o jedanaestero djece bez roditelja i bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Poklone je preuzela Ines Zeljug, mag. socijalnog rada, opisujući tijek događanja koji su uslijedili nakon potresa.
– Kako je zgrada postala neupotrebljiva, prvih par dana korisnici Doma bili su izmješteni u Lipik, a narednih nekoliko mjeseci boravište je postalo SOS Dječje selo Lekenik. U međuvremenu pristizala je novčana pomoć iz cijelog svijeta, a najveća donacija došla je iz Poljske. Jedna tamošnja humanitarna udruga prikupila je dovoljan iznos novca za kupnju kuće u Sisku, u kojoj se danas nalazi Dječji dom Vrbina i njegovih jedanaestero štićenika.

Pravni fakultet u Zagrebu i područje Grada Siska našli su se u sličnoj situaciji, pretrpjevši veliku štetu od potresa. To je bila i glavna tema razgovora gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček i predsjednika Gradskog vijeća Bojana Dadasovića s delegacijom Pravnog fakulteta, u prostorijama još neobnovljene zgrade gradske uprave.

Razmjenjujući iskustva vezana uz obnovu u potresu oštećenih zgrada, saznali smo i informaciju zanimljivu sadašnjim i budućim studentima Pravnog fakulteta.
“Ako imate studente koji su nakon fakulteta zainteresirani za rad u gradskoj upravi pošaljite ih u Sisak. Trenutačno nam treba pet do deset zaposlenika pravne i upravne struke za cijeli sustav, prvenstveno za poslove javne nabave i gospodarenje imovinom. Plaće su stimulativne, a Sisak je na samo pedeset minuta od Zagreba”, poziva gradonačelnica Ikić Baniček.

Trideset i pet kilometara dalje, tlo i dalje podrhtava u Glini, gdje je Uprava Fakulteta, barem nakratko vratila osmijeh djeci Dječjeg vrtića Bubamara. Veći broj slatkih paketa predan je u ime svih djelatnika Pravnog fakulteta u Zagrebu ravnateljici Andreji Kuzmić. Zauzvrat, ravnateljica je iznenadila poklonom, maskotom bubamare koju su izradila djeca u vrtiću te provela goste kroz moderno opremljen dječji vrtić.

Iako je Glina jedan od najpogođenijih gradova u potresu, situacija je nešto blaža što se tiče radnih mjesta, na sastanku je gradonačelnik Ivan Janković upoznao dekana Koprića.
“Gospodarstvo u Glini je na dobroj razini i nezaposlenost je vrlo mala. Imamo dvije velike firme i kaznionicu koji zapošljavaju veliki broj ljudi. To se najbolje vidi ujutro, kad automobili putuju prema Glini iz Petrinje i Siska, više nego u drugom smjeru.”, ističe gradonačelnik Janković. Grad Glina, prema riječima gradonačelnika, ima dovoljno radnih mjesta, a pokreće i niz aktivnosti radi doseljavanja čitavih obitelji iz drugih dijelova zemlje u Glinu.

Na sastancima u Sisku i Glini razgovaralo se i o drugim mogućnostima suradnje Pravnog fakulteta i gradova te drugih jedinica lokalne samouprave, napose uz posredovanje Udruge gradova, a istaknuti su i pomoć i potpora Pravnog fakulteta njegovim studentima s ovog područja neposredno nakon potresa, kao i mogućnost proširenja rada Pravne klinike na potresom pogođenom području.