Pravni fakultet u Zagrebu bio je domaćin godišnjeg sastanka mreže CIEL (Comparative International and European Law) koji se održao 9. i 10. listopada 2023. u prostorijama Fakulteta u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju. Na sastanku su sudjelovali predstavnici partnerskih sveučilišta iz Antwerpa, Dublina, Maastrichta, Mannheima, a putem Zoom povenice sastanak su online pratili kolege iz Toulousa i Barcelone.

U ime dekana, prof. dr. sc. Ivana Koprića, sastanak je uvodnim govorom otvorila prodekanica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, a programom je moderirala Jelena Tadić Cegnar.

Pravni fakultet u Zagrebu surađuje sa šest drugih europskih sveučilišta kako bi studentima ponudio poseban program razmjene u kontekstu ERASMUS-a. CIEL je osmišljen tako da studenti koji uspješno završe program dobivaju na kraju studija uz diplomu i certifikat European Master in Comparative International and European Law (CIEL).

Cilj CIEL mreže je poticanje mobilnosti studenata koji studiraju komparativno, međunarodno ili europsko pravo na diplomskoj razini na jednom od partnerskih sveučilišta:

  • Maastricht University (The Netherlands)
  • Universitat Pompeu Fabra (Spain)
  • Universite De Toulouse 1 Capitole (France)
  • University of Antwerp (Belgium)
  • University of Mannheim (Germany)
  • University College Dublin (Ireland)

Prvi dan skupa bio je posvećen pregledu godišnjeg rada unutar CIEL mreže, a tijekom drugog dana sudionici su razmjenjivali iskustva o trima temama: 1. Promidžba i komunikacijske aktivnosti iz područja internacionalizacije, 2. Drugi potencijalni oblici međunarodne suradnje, s naglaskom na mobilnost nastavnog osoblja 3.Rasprava o potencijalnoj zajedničkoj ljetnoj školi u Zagrebu.

Nakon sastanka je gostima organizirano turističko razgledavanje Zagreba, a u utorak je uslijedio zajednički izlet u Samobor. Kolege s partnerskih sveučilišta su iskoristili sastanak u Zagrebu i kako bi susreli svoje studente koji su trenutno na razmjeni na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a neki su imali i dogovorene sastanke s našim profesorima s kojima dijele isto pravno područje rada.

Ured za međunarodnu suradnju šalje podsjetnik da je trenutno otvoren Natječaj za akademsku mobilnost za 2024. godinu (1. krug) pa nastavno osoblje može razmisliti upravo o destinacijama u sklopu unutar CIEL mreže s kojima Fakultet ima odličnu suradnju.