Poštovane/poštovani,

Katedra za kazneno procesno pravo poziva Vas na radionicu „Instrumenti pravosudne suradnje EU u hrvatskom zakonodavstvu i praksi te predstavljanje platforme Facilex“ koju suorganiziraju Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga za europsko kazneno pravo, a održat će se u Hrvatskoj odvjetničkoj komori dana 28. svibnja 2024. s početkom u 15,00 sati.

Radionica se provodi u okviru međunarodnog istraživačkog projekta „Olakšavanje uzajamnog priznavanja:pravni informacijski alat za analizu i izgradnju kapaciteta za jačanje suradnje u kaznenim stvarima“ (Facilitating mutual recognition: Analytics and Capacity building Information Legal eXplainable tool to strengthen cooperation in the criminal matter – FACILEX) Programa za pravosuđe Europske unije(JUST-2022-JCOO).

Projekt ima za cilj stvoriti interaktivnu internetsku platformu utemeljenu na umjetnoj inteligenciji kojom će se značajno olakšati pravosudna suradnja u kaznenim stvarima kroz besplatan pristup pravnim podacima i nudeći individualnu pravnu analizu. Platforma sadrži široku bazu podataka europskog i nacionalnog zakonodavstva i sudske prakse te funkciju automatiziranih pravnih savjeta radi pružanja podrške pravnim stručnjacima u prekograničnim postupcima.

Na radionici će članice i članovi projekta koji su i profesori/ce Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu predstaviti internetsku platformu FACILEX stručnoj javnosti, ali i izložiti rezultate analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva i prakse s tri instrumenta EU-e za uzajamno priznavanje
(Europski uhidbeni nalog, Europski istražni nalog te Uredba 1805/2018 o zamrzavanju i oduzimanju imovine).

Molimo Vas da svoje sudjelovanje što prije potvrdite ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na sljedećoj poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeQzNbncSvSbMI449raXHmS2jjt3K-W6ec-1Lwy4lYxgsafuw/viewform

Radionica Facilex poziv

Facilex radionica program