U petak, 13. svibnja 2022. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostujuće predavanje na temu „Digitalna infrastruktura – čovjek – pravo“ održao je g. Dinko Eror, ugledni međunarodni stručnjak za razvoj suvremenih digitaliziranih poslovnih rješenja. Riječ je o trećem u seriji predavanja koja se na Pravnom fakultetu održavaju pod naslovom „Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje“.

Predavanje je otvorio dekan, prof. dr. sc. Ivan Koprić, koji je istaknuo da su pravna i srodne struke već dulje vrijeme izložene digitalizacija koja postupno, ali sigurno vodi prema njihovog transformaciji, oslobođenju od rutinskih poslova, kvalitetnijim i bržim mogućnostima pretraživanja, kao i razmišljanjima o utjecaju umjetne inteligencije. Sve se više vidi potreba za poznavanjem informacijske tehnologije i njezinih mogućnosti i rizika ne samo kako bi se iskoristile za bolju zaštitu prava građana nego i da bi se nove mogućnosti i rizici mogli prikladno pravno regulirati. Posebno je istaknuo impresivni životopis predavača, g. Erora, koji već tri desetljeća radi za velike američke i europske tvrtke u području digitalizacije, a predaje i kao izvanredni profesor IT menadžmenta u Mannheimu, u Njemačkoj.

U svojem predavanju g. Eror je istaknuo presudnu važnost pravne i upravne struke za zaštitu prava građana u uvjetima digitaliziranog poslovanja. Govorio je o razvoju digitalizacije, kao i o mogućnostima razvoja digitalnih rješenja u pravu, pravosuđu i javnoj upravi. Spomenuo je već postojeće točke spajanja, s primjerima poput digitalizacije pravnih baza, uključujući baze sudskih slučajeva i presuda, upravne baze, posebno u velikim gradovima, virtualne pravne asistente, pružanje pravnih usluga putem digitalnih platformi, tržišta javnih usluga te mnogih drugih solucija.

Predavanje je održano uz sudjelovanje studenata i nastavnika u dvorani te online, a poslije inspirativnog predavanja raspravljalo se o dodatnim pitanjima i komentarima. Predavanjima iz ove serije nastoji se dodatno informirati studente Pravnog fakulteta o razvoju pravne i srodnih struka u svijetu koji se ubrzano mijenja u svojim političkim, ekonomskim, tehnološkim, organizacijskim i drugim aspektima. Ujedno ih se nastoji pripremiti za što lakši ulazak u profesionalnu karijeru te podržavanje vrijednosti suvremenog demokratskog društva, uz razumijevanje složenih izazova na koje naša struka treba dati kvalitetne i za društvo korisne te dugoročno održive odgovore, od pravne regulacije do primjene u sudovima i upravnim i drugim organizacijama.
Prezentacija “Digitalna infrastruktura – čovjek – pravo”