Sadržaj kolegija: kroz nastavu iz predmeta Pravo osiguranja – opći dio student dobiva neophodna opća saznanja o pravnom uređenju iznimno važne djelatnosti osiguranja. Obrađuje se statusno i ugovorno pravo osiguranja i organizacija tržišta osiguranja općenito kroz sustav domaćih, međunarodnih i pravila EU koja uređuju područje, kao i pojam reosiguranja. Usvajaju se bitni elementi ugovora o osiguranju i vrste osiguranja obzirom na prisilnost: dobrovoljno i obvezno osiguranje, kao i gospodarska pozadina i specifičnosti obje vrste osiguranja. Obrađuju se elementi osigurateljnog odnosa i prijenos ugovora o osiguranju.
Nastavne cjeline: Uvod u pravo osiguranja. Uvjeti i način obavljanja poslova osiguranja u RH. Ugovor o osiguranju općenito. Prijenos ugovora o osiguranju. Elementi osigurateljnog odnosa. Reosiguranje. Dobrovoljno osiguranje. Obvezno osiguranje.
Ciljevi kolegija: Usvojiti znanja o gospodarskom značaju prava osiguranja. Usvojiti pravila statusnog prava osiguranja: pojam, vrste i uvjete poslovanja društava za osiguranje. Definirati ugovor o osiguranju, elemente osigurateljnog odnosa i prijenos ugovora. Razlikovati dobrovoljno i obvezno osiguranje, reosiguranje.