Sadržaj Kolegija:
Analiziraju se odredbe međunarodnih izvora prava koji uređuju materiju općeg ograničenja odgovornosti brodovlasnika, pitanje izvanugovorne odgovornosti s posebnim naglaskom na odgovornost i naknadu štete koja je posljedica izlijevanja ulja koje se prevozi kao teret na brodu, kao i na odgovornost kod prijevoza opasnih i štetnih tvari morem te odgovornost od onečišćenja brodskim pogonskim gorivom. Rješenja međunarodnih konvencija i protokola uspoređuju se s rješenjima hrvatskog prava. Posebna pažnja posvećuje se primjeni i tumačenju ovih ugovora u sudskoj praksi.
Nastavne cjeline: Sustavi općeg ograničenja odgovornosti brodovlasnika – konvencije. Međunarodni sustav odgovornosti i naknade štete zbog onečišćenja mora uljem koje se prevozi kao teret na brodu. Onečišćenje mora pogonskim uljem. Prijevoz opasnih i štetnih tvari morem.
Ciljevi kolegija:
Upoznati slučajeve izvanugovorne odgovornosti brodovlasnika za štetu, upoznati osnovne unifikacijske instrumente u području izvanugovorne odgovornosti u pomorskom pravu i njihova rješenja, razumjeti primjenu instituta općeg (globalnog) ograničenja odgovornosti u pomorskom pravu u svezi s institutom osiguranja odgovornosti brodovlasnika a sve u svezi ekonomske održivosti plovidbenog posla.