Iznimno smo ponosni na četiri profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: izv. prof. dr. sc. Ivane Dobrotić, izv. prof. dr.sc. Olje Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijane Kletečki Radović i izv. prof. dr. sc. Antonije Petričušić čija je inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” prepoznata od strane Vlade Republike Hrvatske. Naime, u okviru svog govora o godišnjem izvješću o radu vlade, premijer Andrej Plenković najavio je kako će se od sljedeće godine za svako osnovnoškolsko dijete osigurati jedan besplatni školski obrok dnevno.

Profesorice ističu kako im je iznimno drago da je od početka postajao veliki interes za ovu inicijativu te im je bilo i iznimno drago kada ih je na sastanku 13. listopada 2022. godine premijer,  zajedno s ministrom Fuchsom, informirao kako su se odlučili upravo na model koji su zagovarale od samog početka, a to je da se sredstva za školsku prehranu osiguraju unutar djelokruga ministarstva obrazovanja te da se kreira jedan univerzalan sustav koji neće stigmatizirati djecu i koji će svakom djetetu osigurati pravo na jedan besplatni školski obrok i koji će u prvi plan staviti interese i prava djece. Izrazito im je drago i što je premijer to prepoznao kao prioritetnu mjeru, da su osigurana državna sredstva za ovu mjeru te očekuju da će u samoj njezinoj implementaciji fokus države, škola, županija, općina i gradova biti na održivom financiranju i zelenom te dugoročnom rješavanju problema školske prehrane gdje će djeca imati priliku ne samo besplatno već i zdravo jesti.

Kao Pravni fakultet u Zagrebu ponosni smo što istraživanja naših profesorica nalaze i praktičnu primjenu te vjerujemo kako će i u svom budućem radu jednako uspješno zagovarati prava i interese djece.