Profesoricama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz zagovaračke inicijative „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ izv. prof. dr. sc. Ivani Dobrotić, izv. prof. dr. sc. Olji Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijani Kletečki Radović (sve tri sa Studijskog centra socijalnog rada) i izv. prof. dr. sc. Antoniji Petričušić (s Katedre za sociologiju) dodijeljeno je priznanje “Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava.

Kao što je istaknuto tijekom dodjele priznanja 8. prosinca 2022. u Osijeku, priznanje se inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ dodijelilo “za uspješno povezivanje stručne i građanske zauzetosti koja je rezultirala uvođenjem školskog obroka djeci u svim osnovnim školama Hrvatske. Doprinos je to zdravlju i razvoju sve djece, a pridonosi jednakosti i socijalnoj uključenost te izbjegavanju stigmatizacije siromašne i djece u riziku od siromaštva.

Naše su profesorice više od dvije godine zagovarale da se na adekvatniji način uredi sustav školske prehrane te da se u okviru Proračuna RH osiguraju sredstva za jedan besplatan školski obrok za svako dijete. U tome su i uspjele te je u prosincu 2022. godine izmijenjen Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te će se sredstva za školsku prehranu osiguravati unutar djelokruga Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ovim je priznanjem Odbor za dodjelu nagrade zahvalio članicama inicijative na njihovoj “predanosti, odlučnosti i ustrajnosti za zagovaranje vrijednosti jednakosti i socijalne pravde. Za primjer kako se znanstvenice i znanstvenici mogu društveno angažirati i svoj akademski rad pretočiti u zagovaranje za pozitivne društvene promjene u korist svih nas. I posebno za inspiraciju primjerom kojim će na akciju biti ohrabreni oni koji istovremeno osjećaju i bol i nemoć zbog nepravdi koje ih se dotiču.

Zaposlenici, Uprava i Dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu čestitaju profesoricama na ustrajnosti u zagovaranju ove hvalevrijedne inicijative i na dobivenom priznanju.