Prof. dr. sc. Zlata Đurđević dobitnica je ovogodišnje međunarodne Nagrade Justitia 2022. koja se dodjeljuje istaknutim pravnicama u svijetu.
Nagradu dodjeljuje austrijska udruga Inicijativa za žene u pravu pod pokroviteljstvom UNESCO-a između više od stotinu nominiranih pravnica iz pravosuđa, politike, akademije i državne uprave širom svijeta. Njezin cilj je povećanje rodne jednakosti, poboljšanje uvjeta rada i kvalitete u pravnoj profesiji, otvaranje vrata do sada zatvorenih pravnicama, jačanje žena na vodećim pozicijama te stvaranje globalne platforme za povezivanje i podupiranje žena iz svih grana prava.

Nagrada Justitia je priznanje iznimnog talenta, posvećenosti, snazi i hrabrosti u pravnoj struci koje se dodjeljuje u tri kategorije: doživotna nagrada za liderice, za postignuća u akademskoj zajednici te za mlade uspješne pravnice i pionirke koje mijenjaju pravila igre i stvaraju nove mogućnosti za žene u pravu. Među dobitnicama ove nagrade upisana su imena poput Sonia Sotomayor, sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, Zuzana Čaputova, predsjednica Slovačke i Laura Kovesi, glavna europska javna tužiteljica.

Nagrada je uručena 16. rujna 2022. u Palači pravde Vrhovnog suda Republike Austrije u Beču, a uručio ju je predsjednik austrijske Odvjetničke komore dr. Rupert Wolff.

Video cijele ceremonije može se pogledati putem poveznice: YouTube – The Justitia Award Gala 2022.

Brošura o ovogodišnjem natjecanju dostupna je putem poveznice:  Justitia Journal 2022