Europskim kontinentom ponovno hara rat, razaranja su nesaglediva, gubici ljudskih života i raseljavanje veliki i tragični. Ovo je rat kojim su povrijeđene temeljne međunarodne norme o zabrani prijetnje silom i upotrebe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti bilo koje države.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu osuđuje vojne aktivnosti Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i izražava solidarnost s narodom Ukrajine i svima koji su pogođeni ovom agresijom. Kao zajednica pravnih znanstvenika i znanstvenika drugih srodnih disciplina svjesni smo važnosti prava svih naroda i pojedinaca na sigurnost te važnost vladavine prava i zalažemo se za završetak agresije i očuvanje svakog ljudskog života.

Pravni fakultet pruža podršku svim ukrajinskim studentima koji su uslijed ratnih okolnosti bili prisiljeni napustiti svoju domovinu omogućavanjem upisa i nastavka studiranja na svojim studijskim programima (u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske u uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine od 7. ožujka 2022. god.).

Pravni fakultet će osigurati ukrajinskim studentima, slijedom uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu:

a)    upis u okviru Erasmus + programa mobilnosti na predmete koji se izvode na engleskom jeziku u ljetnom semestru ak. god. 2021./2022.,

b)    upis na programe koji se izvode na hrvatskom jeziku i to:

a.    na integrirani preddiplomski i diplomski pravni studij – do 50 studenata,
b.    na studijske programe u okviru Studijskog centra za javnu upravu i javne financije – do 30 studenata,
c.    na studijske programe u okviru Studijskog centra socijalnog rada – do 20 studenata,

c)    pomoć u pronalaženju smještaja u studentskim domovima,

d)    pomoć u učenju hrvatskog jezika,

e)    pravnu pomoć putem Pravne klinike Pravnog fakulteta,

f)     podršku Savjetovališta za studente

g)    ispitnu literaturu,

h)    studenta mentora i akademskog mentora radi integracije u obrazovni sustav i uspješno praćenje naših studijskih programa,

i)    učlanjenje u studentske udruge,

j)    pristup knjižnom fondu, znanstvenim časopisima te bazama svih nakladnika na koje je Fakultet pretplaćen.

Nadamo se da ćemo time dati svoj doprinos ublažavanju posljedica agresije na Ukrajinu.