Dana 28. veljače 2023. u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol “A US View on International Business Disputes“. Govornici su bili strani gosti, profesori Ronald A. Brand i Harry M. Flatcher sa Sveučilišta u Pittsburgu te profesorica Margaret L. Moses sa Sveučilišta Loyola Chicago, a okruglim stolom je moderirala izv. prof. dr. sc. Dora Zgrabljić Rotar s Katedre za međunarodno privatno pravo koja je ujedno bila i domaćin stranim gostima.

Na početku je moderatorica postavila uvodna pitanja svakom govorniku, a zatim su studenti imali priliku čuti razmišljanja o jednom hipotetskom slučaju kako bi se studentima dodatno približila tema na zanimljiv način. Dvoranu su popunili domaći studenti koji pohađaju kolegije Katedre za međunarodno privatno pravo, ali i strani Erasmus studenti upisani na kolegij EU Private International Law, a na kraju su imali priliku postavljati pitanja uvaženim gošćama. Posebno ističemo zadnju poruku govornika upućenu studentima, a to je da živimo u vrlo dinamičnim vremenima u kojima su međunarodni odnosi i internacionalizacija neizbježni faktor zbog čega je važno ulagati u internacionalizaciju u obrazovanju te iskoristiti mogućnosti djelomičnog obrazovanja u inozemstvu koje se studentima nude, kao što su to učinili Erasmus studenti koji su se odlučili jedan semestar provesti upravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Posjet je organiziran u sklopu priprema za Willem C. Vis moot natjecanje iz međunarodne trgovačke arbitraže na kojem se natječe i fakultetski tim kojeg mentoriraju izv. prof. dr. sc. Dora Zgrabljić Rotar, izv. Prof. Tomislav Jakšić, doc. Tena Hoško i doc. Antun Bilić. Ujedno je to bila prilika za prvi posjet jednog od profesora koji su dobili počasnu titulu pod nazivom „Friends of the Faculty of Law of the University in Zagreb“, profesora Ronalda A. Branda kojega je prije okruglog stola primio na sastanak dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić zajedno s prodekanicom za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang te djelatnicama Ureda za međunarodnu suradnju. U srdačnom razgovoru raspravljalo se o konkretnim prijedlozima za nastavak suradnje sa Sveučilištem u Pittsburgu obzirom da postoje dobri institucionalni, ali i osobni kontakti te entuzijazam pojedinaca za jačanje suradnje.

Veselimo se nastavku suradnje, a našem fakultetskom timu i studentima želimo odličan uspjeh na Willem C. Vis moot natjecanju iz međunarodne arbitraže koje se održava u Beču od 31.ožujka!