U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, 21. travnja 2022. održano je gostujuće predavanje njegove ekselencije g. Henka Voskampa, veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, pod nazivom Soft Power in a Harsh Reality: The EU and the Global Threat to the Rules-Based Order.  Riječ je o drugom gostujućem predavanju u seriji predavanja pod nazivom Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje. Bio je to ujedno i uvod u radni posjet delegacije Erazmus Sveučilišta u Rotterdamu koje će idući tjedan posjetiti Pravni fakultet u Zagrebu u sklopu UNIC projekta koji to koordinira Erazmus Sveučilište u Rotterdamu dok je na razini Sveučilišta u Zagrebu  koordinator upravo Pravni fakultet u Zagrebu.

Predavanje je otvorio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić, uz toplu dobrodošlicu nizozemskom veleposlaniku, kojemu je zahvalio na iskazanoj volji i spremnosti da se dodatno intenzivira suradnja Pravnog fakulteta u Zagrebu i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj. Dekan je ukratko predstavio veleposlanika čiji životopis je impresivan, naglasivši da se radi o vrhunskom stručnjaku za diplomaciju, te poželjevši svima plodonosnu raspravu nakon predavanja.

Veleposlanik je u svome predavanju izložio kratak pregled razvoja javne diplomacije, a zatim se posvetio Europskoj uniji i izazovima s kojima se Unija trenutačno suočava. Zaključeno je da je cilj Unije naći kompromis u strateški važnim segmentima, kao što su zalaganje za očuvanje mira, vladavinu prava i ljudska prava. Veleposlanik je naglasio kako iz svog osobnog i profesionalnog života može posvjedočiti da se u tim područjima na razini EU postignut značajan napredak u kratkom periodu te izrazio vjeru da će EU nastaviti uspješno ostvarivati europske vrijednosti, unatoč izazovnim okolnostima.

Raspravu poslije predavanja moderirala je prodekanica za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang. Pitanja su postavili nastavnici i mlađi kolege.

Poslije dugog razdoblja ograničenja i mjera opreza zbog pandemije koronavirusa bilo je zadovoljstvo imati sasvim popunjenu dvoranu te sudjelovati na ovako uspješnom i korisnom predavanju. Za nadati se da će se broj gostujućih predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka u okviru serije Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje, kao i drugih gostujućih predavanja, još dodatno povećati s ciljem jačanja međunarodne i međuinstitucionalne suradnje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.