Od 11. do 13. travnja 2022. u Opatiji je održana studentska Konferencija PRAVO&NOGOMET 2022. Studentski zbor našeg Fakulteta organizirao je Konferenciju ove godine u partnerstvu s kolegama s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a organizaciji su se pridružili i kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Splitu te je time uspješno ostvarena međusveučilišna studentska suradnja.

U gotovo četiri dana zajedničkog učenja i neizostavnog druženja bio je vidljiv interes za najvažnijom sporednom stvari na svijetu, nogometom, ali u okviru sportskog prava čija je tema pravo i nogomet privukla velik broj studentica i studenata, što je bilo vidljivo brojem od gotovo 120 sudionika te njihovim aktivnim sudjelovanjem kroz cjelokupnu konferenciju.

U nedjelju 10. travnja, HNK Rijeka ugostila je sudionike na utakmici Rijeka – Dinamo koja je poslužila kao uvertira u samu konferenciju. U ponedjeljak, 11. travnja u dvorani opatijskog hotela Admiral, uslijedilo je službeno otvaranje Konferencije s pozdravnim govorom naše studentice Karle Nogić. Potom su se studentima obratili dekan našeg fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić, prodekanica za znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Ivana Kunda te dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević. Kao predstavnik GNK Dinamo, sudionicima se obratio gospodin Mirko Barišić, predsjednik GNK Dinamo. U ime Grada Opatije sudionike je pozdravila zamjenica gradonačelnika gospođa Kristina Đukić.

Nakon otvaranja uslijedio je panel „Nogomet nekad i sad“ koji je moderirao Robert Matteoni, novinar Sportskih novosti. Panelisti su bili predsjednik GNK Dinamo, gospodin Mirko Barišić, dr. sc. Mladen Vedriš, počasni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i bivši profesor našeg Fakulteta, koji se javio online te gospodin Duško Grabovac, bivši glavni tajnik HNS-a. Ostatak Konferencije pratila su zanimljiva predavanja i paneli te mnogobrojna pitanja studenata gostujućim predavačima.

Svi nazočni istaknuli su važnost održavanja studentskih konferencija, promicanje sportskog prava, ali i sporta kao neizostavnog elementa za ljudsko zdravlje. Izražen je ponos zbog suradnje studenata sva četiri pravna fakulteta, naročito nakon gotovo dvije pandemijske godine.

Organizacija zahvaljuje svim predavačima i panelistima koji su iznimno profesionalno i stručno održali svoja predavanja i sudjelovanja na panelima. Trećim danom, studijskim posjetom HNK Rijeka na stadionu Rujevica, službeno je zatvorena Konferencija.

Ovim putem studenti zahvaljuju i svima koji su pomogli u organizaciji, što sadržajno, što novčano, a posebno glavnim partnerima GNK Dinamo i Hrvatskom nogometnom savezu što su i ove godine podržali Konferenciju. Zahvaljujemo i našem prof. dr. sc. Siniši Petroviću za podršku i ove godine.

Za sve koji žele ponovno pogledati predavanja ostavljamo poveznice s online streama:
https://www.youtube.com/watch?v=u0Y8cG4UJVs, 1. dan

https://www.youtube.com/watch?v=GNLbyYXFSaE, 2. dan

Video studijskog posjeta Stadionu HNK Rujevica možete pogledati na sljedećoj poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=i11xRNStx5E