Dana 12. lipnja 2023. godine održana je znanstveno-stručna konferencija “The Next Decade of European Integration” povodom 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
Konferencija je organizirana na visokoj razini suradnjom između Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u Kući Europe te je bila prilika za raspravu o najaktualnijim temama vezanim uz budućnost europske integracije i hrvatsku ulogu u tom procesu, a cijelim programom je moderirala prodekanica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Pravnog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Katedre za europsko javno pravo, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang.

U uvodnom govoru dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić izrazio je kako je organizacijom konferencije Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu s velikim ponosom obilježio prvu dekadu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Više desetaka profesora Pravnog fakulteta sudjelovalo je u pregovorima s Europskom unijom i u nizu drugih aktivnosti usklađivanja hrvatskog pravnog i institucionalnog sustava s acquis communautaire. Fakultet je time dao, skupa s drugim pravnim fakultetima u Republici Hrvatskoj te cjelokupnom hrvatskom pravnom zajednicom, veliki obol stvaranju moderne europske pravne infrastrukture u zemlji. U kolegijima svih  studijskih programa Fakulteta EU sadržaji (vrijednosti, prava i standardi) zauzimaju istaknuto mjesto. Pravni fakultet u Zagrebu je izrazito uspješan u Erasmus razmjeni studenata, nastavnika i drugih zaposlenika, sudjeluje u više velikih europskih projekata te je uključen u europski prostor visokog obrazovanja i europski istraživački prostor.

Prisutnim gostima su se uvodnim  riječima obratili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković i potpredsjednica Europske komisije, gđa Dubravka Šuica koji su inspirativnim govorima ocrtali dosadašnji put Republike Hrvatske u punu europsku integraciju naglasivši izazove s kojima se  susretala i važnost daljnjih aktivnosti za što jaču ulogu Hrvatske u Europskoj Uniji.

Zatim su uslijedila četiri tematska panela tijekom kojih su govorili uvaženi gosti i vrhunski stručnjaci iz područja europskog prava: Andreja Metelko- Zgombić, Irena Andrassy, Ramses A. Wessel, Frank Hoffmeister, Dunja Duić, Melita Carević, Jaya Ramji-Nogales, Nicholas Whyte, Iris Goldner Lang, Mislav Mataija, Maja Gregurić i Davor Petrić. Moderatori panela bili su Andrea Čović Vidović, Darko Polšek, Zoran Kurelić i Nika Bačić Selanec.

U zadnjoj pauzi gostima je servirana i svečana torta povodom obilježavanja velike obljetnice, a posebno nas veseli da je dvorana bila potpuno puna uzvanicima, od kojih su mnogi bili domaći i strani studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zahvaljujemo svim govornicima i panelistima na sudjelovanju i angažmanu, a posebno voditelju Predstavništva Europske Komisije u RH, g.  Ognianu Zlatevu te zamjenici gđi Andrei Čović Vidović i ostatku tima na sjajnom gostoprimstvu te se veselimo budućim zajedničkim suradnjama!