Dana 24. studenoga 2022. u Auli Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje četiri volumena knjige Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić akademika Zorana P. Rašovića, redovitog člana i sekretara Odjeljenja društvenih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti te redovitog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Tatjana Josipović i prof. dr. sc. Dalibor Čepulo s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Vlaho Bogišić, leksikografski savjetnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te autor, akademik Zoran P. Rašović.

Baltazar, Valtazar odnosno Baldo Bogišić veliko je ime hrvatske pravne znanosti i etnografije (Cavtat, 1834. – Rijeka, 1908.), čovjek širokog obrazovanja i interesa te velike međunarodne reputacije.

Akademik Zoran P. Rašović zasigurno je najtemeljitiji istraživač, najbolji poznavatelj i najobjektivniji analitičar djela Baltazara Bogišića, što i ne čudi, s obzirom na veze Baltazara Bogišića i Crne Gore, u kojoj je Bogišić u razdoblju 1893. – 1899. bio ministar pravde, a još je prije na poziv crnogorskoga kneza Nikole napisao Opšti imovinski zakonik za kneževinu Crnu Goru.

Još prije, akademik Zoran P. Rašović objavio je pet knjiga o Baltazaru Bogišiću. Četiri volumena knjige koja je sada predstavljena u Zagrebu, koje je 2021. godine objavilo Udruženje pravnika Crne Gore, ogromnog su opsega i širine i iznimne kvalitete te predstavljaju kapitalno pravno djelo koje i simbolički i sadržajno povezuje crnogorsku i hrvatsku pravnu znanost, ali i kulturu općenito.

Skup je organizirao Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, Pravnim fakultetom Univerziteta u Podgorici te Udruženjem pravnika Crne Gore, u sklopu jačanja svoje međunarodne i međuinstitucionalne suradnje.

Sudionike skupa uvodno su pozdravili prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Bruno Kragić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, prof. dr. sc. Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr. sc. Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore te prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.