Sati nastave: 30P + 30S

Cilj izučavanja ove discipline je razumijevanje strukture, mehanizama i prakse djelovanja suvremenih financijskih sustava, financijskih institucija i tržišta. Studenti se upoznaju s teorijom, fundamentalnim znanjima i tehnikama koje se primjenjuju u financijskom sektoru čime se osposobljavaju za razumijevanje financijskih događaja i za donošenje financijskih odluka.
Izučavaju se različiti aspekti bankovnog financiranja, priroda, načela i tehnike financiranja ostalih financijskih posrednika, novčana, devizna tržišta i tržišta kapitala. Program obuhvaća obradu iskustava financiranja u razvijenim zemljama kao i u hrvatskom financijskom sustavu. Mehanizam eksternog financiranja obrađuje se i s gledišta pozajmljivača i s gledišta uzajmljivača.
Kroz izučavanje ove discipline studente se želi osposobiti za razumijevanje uloge i značenja novca, kredita, financijskih institucija i tržišta u suvremenom gospodarstvu, kao i ovladavanje specifičnim znanjima i vještinama potrebitim za sudjelovanje na financijskim tržištima.