PRIOPĆENJE STUDIJSKOG CENTRA...

08.4.2021.

Tijekom proteklih dana bili smo svjedoci tragičnog događaja uzrokovanog teškim oblikom obiteljskog nasilja u kojem je smrtno stradala dvoipolgodišnja djevojčica u Novoj Gradiški. Taj čin nas je sve duboko potresao te je stavio ponovo u fokus javnosti sustav socijalne skrbi i osobito socijalne radnike kao najistaknutije stručnjake u obavljanju brojnih javnih ovlasti centara za socijalnu skrb.

Sustav socijalne skrbi Republike Hrvatske kroz ostvarivanje socijalnih prava i usluga brine o više stotina tisuća korisnika. Među njima je veliki broj građana kojima je teško ugrožena egzistencija, fizičko ili psihičko zdravlje, koji imaju različite poteškoće u obiteljskom i bračnom funkcioniranju ili imaju druge poteškoće po osnovi invaliditeta, dobi ili nekih drugih obilježja.

Za tako veliki broj korisnika i stalno rastući broj javnih ovlasti u sustavu socijalne skrbi zaduženo je 1800 stručnih radnika od kojih oko 1150 socijalnih radnika. Prosječna opterećenost socijalnog radnika iznosi između 250 i 300 korisnika. Sukladno svim stručnim standardima koji se smatraju relevantnim u razvijenim zemljama svijeta, ovaj podatak ukazuje kako navedeni broj korisnika višestruko premašuje prihvatljivu razinu opterećenosti.

Takva situacija, povezana s nizom drugih nepovoljnih okolnosti, dovodi socijalne radnike i druge stručnjake zaposlene u sustavu socijalne skrbi u iznimno veliki rizik od počinjenja pogrešaka ili nenamjernih propusta. Usprkos tome u dosadašnjem radu tijekom proteklih desetljeća, broj utvrđenih nepravilnosti i propusta u profesionalnom djelovanju socijalnih radnika u Republici Hrvatskoj bio je iznimno nizak. Ta činjenica upućuje na visoko profesionalan pristup te na njegovanje etičnosti i privrženost stručnim standardima u radu socijalnih radnika.

Zbog te činjenice nas kao članove akademske zajednice i nastavnike Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zabrinjavaju izjave koje se ovih dana mogu čuti u javnom prostoru, a koje doprinose stvaranju atmosfere javnog linča i posljedično podizanju razine nesigurnosti socijalnih radnika u njihovom djelovanju unutar ustanova socijalne skrbi.

Kao visokoobrazovna ustanova s najduljom tradicijom obrazovanja socijalnih radnika u ovom dijelu Europe, sigurni smo u profesionalne kompetencije socijalnih radnika u Hrvatskoj te njihovu privrženost najvišim profesionalnim uzusima. To potvrđuje i naša dugogodišnja uspješna suradnja s brojnim socijalnim radnicima zaposlenim u sustavu socijalne skrbi koji sudjeluju  kao terenski instruktori, mentori, suradnici u istraživanjima, nastavi i u drugim oblicima suradnje sa Studijskim centrom socijalnog rada.

Ovim putem pozivamo građane, medije, predstavnike organizacija civilnog društva, korisnike, kolegice i kolege iz partnerskih ustanova i drugih sustava da u javnoj i privatnoj, formalnoj ili neformalnoj komunikaciji, prije donošenja sudova o radu socijalnih radnika potraže cjelovite i istinite informacije. Jedna od profesionalnih obaveza socijalnih radnika jest i komuniciranje s javnošću, uz primjerenu zaštitu profesionalne tajne koja se veže uz konkretni slučaj, te je jedino u takvoj komunikaciji moguće prevenirati paušalne i neprovjerene zaključke i postupke.

U uvjerenju da cjelokupna javnost dijeli zajednički cilj izgradnje sigurnog i socijalno pravednog društva u kojem će se poštivati najviši standardi zaštite ljudskih prava, vrijednosti i dostojanstva svakog pojedinca, smatramo izuzetno važnim da zajednički podržimo socijalne radnike u ispunjavanju navedenih ciljeva koji su važan dio njihove profesionalne misije i poziva.

Ovim putem izražavamo punu podršku svim socijalnim radnicima u RH, stručnjacima u sustavu socijalne skrbi i studentima socijalnog rada da nastave i u ovim izrazito teškim okolnostima, predano i posvećeno ispunjavati svoje profesionalne zadaće i poziv!   

 

Popis obavijesti