Održan Seminar i okrugli stol...

Predstavnice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Andrea Mišković, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju i Sandra Belko Leović, stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje sudjelovale su na seminaru Neki aspekti internacionalizacije visokog obrazovanja: Privlačenje stranih studenata, koji se održao 12. lipnja 2019. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Na seminaru i okruglom stolu sudjelovali brojni predstavnici visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnici relevantnih  državnih tijela. Raspravljali su o izazovima s kojima se institucije susreću kada je riječ o privlačenju stranih studenata i predstavili primjere dobre prakse i iskustva vezana uz predmetnu tematiku.

„Internacionalizacija je danas prisutna u svim segmentima društva, pa tako i u sektoru visokog obrazovanja. Ona u svojoj srži nije cilj, nego sredstvo za unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja – kroz transfer znanja, međunarodne istraživačke projekte, mobilnost nastavnika i studenata. Kroz suradnju s kolegama iz Europe i svijeta puno učimo, stvaramo, ali i shvaćamo kako mnoga znanja i sami možemo pružiti“, istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Predstavljeni su rezultati istraživanja o aktivnostima visokih učilišta u pogledu privlačenja stranih studenata koje je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje i koje pokazuje da postoji značajan interes među hrvatskim visokim učilištima za privlačenje stranih studenata kao jednog od načina unaprjeđenja kvalitete studijskih programa i visokoškolskih ustanova kroz procese internacionalizacije. 

Izrađena su 53 studijska programa na engleskom jeziku, a u planu je do akademske godine 2025./2026. pripremiti još 74 cjelovita studijska programa za izvođenje na engleskom jeziku. Visoka učilišta koja su sudjelovala u istraživanju, u ponudi za studente koji sudjeluju u programima dolazne mobilnosti na svim studijskim razinama imaju ukupno 3007 kolegija na engleskom jeziku.

Prikazan je promotivni spot koji je osmislila Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji s Televizijom Student, u namjeri da se kroz video formu ponude informacije o hrvatskom visokom obrazovanju te na taj način zainteresira buduće studente.

Popis obavijesti