Obavijesti
"Authority and the Nature of...
Faculty of Law of the University of Zagreb invites you to the guest lecture: Kenneth E. Himma Associate Member, Legal Theory Department, Faculty of Law of the University of Zagreb  October 25, 2021 6:30 pm - 7:30 pm Ćirilometodska 4, classroom VII
"Judicial Review and the Limits...
Faculty of Law of the University of Zagreb invites you to the guest lecture: Stephen G. Barnes Assistant Dean of Graduate and International Programs, Penn State Law October 25, 2021 12:00 pm - 1:30 pm Trg Republike Hrvatske 3, classroom II "Judicial Review and the Limits of Executive Power Under the U.S. Constitution: The Case of United States v. Nixon"
"Violence in the Balkans: First...
Renomirani Springer International Publishing objavio je knjigu izv. prof. dr. sc. Anna-Marije Getoš Kalac u sklopu serijala "SpringerBriefs in Criminology". Knjiga, naziva "Violence in the Balkans: First findings from the Balkan Homicide Study", nudi uvid u kriminološku sliku kronično zanemarene regije kad je riječ o kriminološkim istraživanjima. Kroz prikaz preliminarnih rezultata projekta, Getoš Kalac nastoji opovrgnuti negativne stereotipe balkanskog društva koji ga predstavljaju nasilnijim nego što on uistinu jest. Ovo izdanje od interesa je svim zainteresiranim ne samo za Balkansku regiju, nego i druga postkonfliktna područja. Knjigu možete pronaći ovdje: https://www.springer.com/gp/book/9783030744939#aboutBook
Profesorici dr. sc. Iris Goldner Lang...
Četverogodišnji projekt AFAR je dodijeljen u okviru programa "Challenges for Europe" zaklade Volkswagen. U projektu će osim Pravnog fakulteta u Zagrebu sudjelovati i interdisciplinarni tim s Hertie School of Governance (Berlin), University of Oxford, University of Kopenhagen i European University Institute (Firenca). Projekt će omogućiti niz znanstveno-istraživačkih aktivnosti vezanih uz primjenu novih tehnologija u području migracija i azila te zapošljavanje dva doktoranda na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Profesorica dr. sc. Tamara Ćapeta...
Države članice Europske unije zajedničkim su dogovorom 7. srpnja 2021. izabrale profesoricu Tamaru Ćapeta za nezavisnu odvjetnicu na Sudu Europske unije. Time je naša kolegica postala prva nezavisna odvjetnica iz Republike Hrvatske te tek šesta žena koja obnaša tu važnu funkciju na Sudu EU-a.  Profesorica Ćapeta predstojnica je Katedre za europsko javno pravo, suvoditeljica Jean Monnet centra izvrsnosti te voditeljica poslijediplomskih studijskih programa iz europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović novi...
Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izabrala je prof. dr. sc. Davora Derenčinovića za suca Europskog suda za ljudska prava. Prof. dr. sc. Derenčinović, dobivši apsolutnu većinu glasova, izabran je na mandat od devet godina koji započinje 2. siječnja 2022. godine te će na dužnost stupiti umjesto sutkinje prof. dr. sc. Ksenije Turković. Prof. dr. sc. Derenčinović  predstojnik je katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Profesorima s Pravnog fakulteta...
Zaklada dr. sc. Jadranko Crnić dodijelila je priznanja za 2020. godinu. Priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke u 2020. godini dodijeljeno je za knjigu Katolička crkva, vjerske zajednice i hrvatski pravni sustav  autora prof. dr. sc. Marka Petraka i izv. prof. dr. sc. Frane Staničića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prijedlog za dodjelu priznanja podnio je Novi informator . Autori zahvaljuju na ovom prestižnom priznanju i sa zadovoljstvom obavješćuju javnost da su s uglednim izdavačem Wolters Kluwer sklopili ugovor za knjigu Religion and Law in Croatia .  
Drugo mjesto na moot courtu za...
Prije nekoliko mjeseci PFZG se uključio u projekt "SLAM 2021" - riječ je o moot courtu za arbitražu iz sportskog prava koje se održava pod pokroviteljstvom SportLex Instituta i Pravnog fakulteta u Ljubljani.  Naš tim prošao je u finale i u finalu #SLAM 2021 osvojio 2. mjesto! Čestitamo našem timu na velikom uspjehu, studentici Antoneli Bodrožić koja je osvojila nagradu za najboljeg govornika, kao i pobjednicima, Sveučilištu u Ljubljani! Zahvaljujući organizatorima Sportskog arbitražnog spora i svim sudionicima - vidimo se sljedeće godine sigurno.  Članovi tima su: Antonela Bodrožić, Tea Babić, Matej Kalajdžić i Daria Jelavić, a treneri su: prof. Igor Gliha, prof. Siniša Petrović, Petar Ceronja i Marko Stilinović.
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu – Doris Ganić, Anamarija Vitlić, Ana Škiljan, Lucija Aralica, Marta Telebuh i Erik Osmanović – ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od gotovo 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim osvojio je nagradu za jedan od dvadesetak najbolje napisanih podnesaka (u najboljih 5 %), nagradu za podnesak za tužitelja – honourable mention for written memorandum for Claimant .
PRAVO vrijeme za obnovu
Dana 22. ožujka obilježavamo godinu dana od razornog potresa koji je pogodio naš grad. Potres je teško oštetio sve  zgrade Pravnog fakulteta u Zagrebu koje su zaštićeno kulturno dobro nematerijalne baštine. Uz veliku podršku mnogih donatora -  naših alumna, djelatnika kao i brojnih studenata, privodimo kraju radove na obnovi gotovo svih naših zgrada. Nažalost, nakon zagrebačkog potresa, novi potres  u Sisačko-moslavačkoj županiji je brojnim studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu oduzeo domove. Njihove potresne priče potaknule su Pravni fakultet na pokretanje humanitarne akcije za pružanje pomoći osobito pogođenim studentima sa stradalog područja.
Web shop Pravnog fakulteta...
Pozivamo Vas da posjetite naš novi web shop koji nudi stručna izdanja odjela za izdavačku djelatnost  Pravnog fakulteta, izdanja drugih izdavača te memorabilije. Prijavite se na newsletter i povremeno primajte obavijesti o akcijskim ponudama, popustima i novostima. Studentima Pravnog fakulteta nudimo poseban popust na izdanja Pravnog fakulteta. Nudimo mogućnost kartičnog plaćanja (Mastercard, Maestro i Visa). Dostava je moguća unutar granica Republike Hrvatske. Cijena dostave iznosi - 20 kn.
Izvješće o izvršenim uplatama...
Odmah nakon razornih potresa koji su pogodili Banovinu, dana 28. i 29. prosinca 2020. godine, Pravni fakultet pokrenuo je akciju pružanja pomoći studentima Pravnog fakulteta koji dolaze s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije. Djelatnici Fakulteta kontaktirali su 229 studenata s pogođenih područja kako bi dobili uvid u stanje i njihove potrebe te je pokrenut fond za pomoć našim najugroženijim studentima. U razdoblju  od mjesec dana, uplaćena su sredstva u iznosu od 295.000,00 kuna.
Povjerenici za zaštitu dostojanstva...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao vodeća visokoobrazovna ustanova struke u regiji i suradnik tijela državne sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti, kontinuirano radi na obrazovanju i njegovanju etičnog ponašanja i poslovanja te prevenciji i sprječavanju svih oblika nasilja. U svom djelovanju poštuje sve potrebne zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere zaštite djelatnika i korisnika od svakog oblika diskriminacije, tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloporaba, zlostavljanja ili iskorištavanja, uključujući spolno zlostavljanje.
Nova izdanja Pravnog fakulteta
Odjel za izdavačku djelatnost Pravnog fakulteta objavljuje knjige s područja pravnih i drugih društvenih znanosti. Naša izdanja objavljujemo u jednoj od šest tematskih biblioteka ili zasebno: Biblioteka Udžbenici - objavljuje djela recenzirana kao udžbenik ili priručnik u nastavi; Biblioteka Disertacije - objavljuje tekstove odabranih doktorskih disertacija obranjenih na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ili disertacije nastavnika i djelatnika Pravnog fakulteta u Zagrebu obranjene u Hrvatskoj ili inozemstvu, koje su pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Monografije - objavljuje odabrane znanstvene studije koje su prethodno pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Zbornici - objavljuje radove sa konferencija i znanstvenih skupova; Biblioteka Suvremena javna uprava - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje javne uprave; Biblioteka Socijalni rad - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje socijalnog rada i socijalne politike.
Pravo svakog djeteta na školski obrok
Profesorice Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović, Antonija Petričušić i Ivana Dobrotić mogle bi uskoro postati zaslužne što će hrvatski školarci dobiti besplatan obrok. One su, potaknute stručnim saznanjima, pojedinačnim slučajevima djece koja su, nažalost, u školskom sustavu ostala bez obroka i očekivanim posljedicama COVID-19 krize, pokrenule neformalnu inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok".
Prof. dr. sc. Ksenija Turković...
Hrvatska pravna stručnjakinja Ksenija Turković izabrana je za potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava, objavljeno je na stranici tog suda sa sjedištem u Strasbourgu. Na novu dužnost Ksenija Turković će stupiti 18. svibnja, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici. Profesorica kaznenog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u listopadu 2012.  
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu u sastavu Hella Petani, Dora Podrug, Janica Rakoci, Lovro Moharić i Marijan Živković, ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim je dobio nagradu za podnesak za tuženika – honourable mention for Respondent (najboljih 5%), a u usmenom dijelu plasirao se u završnu fazu natjecanja među 64 najbolja tima (najboljih 16%). Osobito valja pohvaliti da studenti nisu dozvolili da ih omete COVID-19 pandemija zbog koje je usmeni dio natjecanja prebačen online.
Umirovljeni profesor dr. sc. Jure...
Za izniman doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz razvoj ekonomske znanosti i struke u okviru razvoja financijskog prava i financijske znanosti te fiskalnog sustava i fiskalne politike Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je prof. dr. sc. Jure Šimović, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Tatjani Josipović...
Prof. dr. sc. Tatjana Josipović, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska je znanstvenica koja je svojim znanstvenim, stručnim i akademskim aktivnostima pružila značajan doprinos razvoju pravne znanosti u Republici Hrvatskoj.
Pravnom fakultetu Sveučilišta u...
Sveučilište u Zagrebu svečano je obilježilo svoju 350. obljetnicu proslavom koja se održala 3. studenoga 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Svečanosti su nazočili brojni istaknuti pripadnici akademske zajednice, uglednici i predstavnici državnog vrha. Tom prigodom predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je uručila Povelju Republike Hrvatske dekanu prof. dr. sc. Igoru Glihi povodom više od sto godina postojanja Pravnog fakulteta u Zagrebu.  
Prof. dr. sc. Nina Vajić nagrađena za...
Prof.dr.sc. Nina Vajić, umirovljena profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u razdoblju 1998. – 2012, nagrađena je najvišim priznanjem Zaklade dr.sc. Jadranko Crnić - nagradom dr.sc. Jadranko Crnić za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci te promociji vladavine prava u Republici Hrvatskoj. Prijedlog za dodjelu priznanja podnijela je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji. Govor prof.dr.sc. Vajić s dodjele nagrade dostupan je ovdje .
Prof. dr. sc. Tamara Perišin...
Prof. dr. sc. Tamara Perišin imenovana je sutkinjom Općeg suda Europske Unije u Luksemburgu za razdoblje od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2025. godine. Izborom prof.dr.sc. Perišin na ovu funkciju Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobiva i svog trećeg nastavnika među aktivnim sucima najviših europskih sudova, pored prof.dr.sc. Siniše Rodina (na Sudu Europske unije) i prof.dr.sc. Ksenije Turković (na Europskom sudu za ljudska prava).
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Manuel Kralj, Dominik Kranjčec, Anamarija Vlašić i Dominik Žugaj predstavljali su Pravni fakultet u Zagrebu na natjecanju 26 Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot iz područja međunarodne trgovačke arbitraže koje se održavalo od 12. do 18. travnja u Beču. U konkurenciji od 372 tima studenti su bili među najbolja 30 tima koji su osvojili nagradu za pisani podnesak tužitelja.  Studente su za natjecanje pripremali dr. sc. Antun Bilić s Katedre za trgovačko pravo i pravo društava te dr. sc. Tena Hoško s Katedre za međunarodno privatno pravo, dok su pomoć u pripremama pružili ostali članovi katedri te praktičari, uglavnom Vis moot alumni, kojima ovim putem zahvaljujemo.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović...
Na sastanku Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima ( GRETA ) od 18. do 22. ožujka 2019. predstojnik Katedre za kazneno pravo prof. dr. sc. Davor Derenčinović izabran je za predsjednika ovog visokog tijela Vijeća Europe.  GRETA se sastoji od vodećih stručnjaka iz zemalja potpisnica Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Mandat članova GRETA-e je četiri godine, a predsjednik i podpredsjednici se biraju na dvije godine.
Osvojeno treće mjesto na natjecanju...
Studenti Viktorija Puzak, Ena Ranogajec, Iva Rašić i Luka Abrlić osvojili su treće mjesto na pripremnom natjecanju ELSA Human Rights Pre-Moot Court Competition, koje se održalo 7. i 8. veljače u Londonu. Naše studente za ovo su natjecanje pripremali doc. dr. sc. Zoran Burić te Katarina Šestan, studentica i prošlogodišnja natjecateljica. 
Pobjeda naših studenata na...
U Strasbourgu 23.11.2018.g. studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlo Brekalo, Nika Gavrilović, Mirta Kuštan, Martina Muža,  Lana Radišić, i Josipa Verović  pobijedili su u finalu šestog trans-europskog studentskog natjecanja (6th Trans-European Moot Court Finals) na Europskom sudu za ljudska prava.
Capella juris pobijedila na...
Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojio je 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova i zlatnu plaketu i time ostvario titulu apsolutnog pobjednika pjevačkog natjecanja.
Srebrno priznanje za pjevački zbor...
Na 5. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe održanom 11. svibnja 2019. u KD Vatroslav Lisinski, pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Capella juris" dobio je srebrno priznanje s ukupno osvojenih 88,7 bodova u kategoriji klasičnih zborova tradicijskog repertoara. Od uspjeha u tekućoj akademskoj godini treba izdvojiti da je "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojila 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, zlatnu plaketu i time titulu pobjednika pjevačkog natjecanja.