Obavijesti
Natječaj za poslijediplomski...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis polaznika na poslijediplomski specijalistički studij Pravo društava i trgovačko pravo . Studij se izvodi u trajanju od tri semestra. Na studij se ima pravo upisati osoba koja je završila diplomski ili dodiplomski sveučilišni pravni studij. Prednost pri upisu na studij imaju osobe s višom prosječnom ocjenom.  Nastava započinje u zimskom semestru akademske 2022./2023. godine.  Školarina iznosi 9.000,00 kuna po semestru. 
Održan je UNIC simpozij "Seeking...
Dana 1. lipnja 2022. održao se UNIC simpozij na temu “Seeking Refuge, Finding Solidarity? Challenges and Chances for Ukrainian Protection-Seekers in Europe”. Ovaj online događaj organizirao je Pravni fakultet u Zagrebu u suradnji s još četiri pravna fakulteta UNIC-a – Sveučilištem Ruhr u Bochumu (Njemačka),  Sveučilištem Lodz (Poljska), Sveučilištem Deusto u Bilbaou (Španjolska) i Koç Sveučilištem u Istanbulu (Turska). 
Otvorena je čitaonica za studente...
Dana 18. svibnja 2022. godine u bivšoj dvorani II. u prizemlju zgrade na Trgu Republike Hrvatske 3 otvorena je za rad čitaonica Pravnog fakulteta opremljena s dvadeset računala koja omogućuju pristup domaćim i stranim bazama podataka. U čitaonici koja funkcionira kao multifunkcionalni prostor , pored ostalih aktivnosti, odvijat će se i edukacije za studente radi poboljšanja opće informacijske pismenosti te stjecanja vještina pretraživanja pravnih izvora. Svima je na raspolaganju i zbirka studijske literature i odabrane periodike , a studenti će osim korištenja računala za potrebe pretraživanja pravnih izvora, moći i isprintati razne potvrde. Na prigodnom okupljanju uvodnim riječima obratili su se dekan, prof. dr. sc. Ivan Koprić, voditeljica Knjižnice dr. sc. Andrea Horić i predsjednica Studentskog zbora, Tina Perić. Čitaonica je otvorena za sve studente, nastavnike i druge zainteresirane korisnike svakog radnog dana od 8 do 18 sati .
Održano je gostujuće predavanje g....
U petak, 13. svibnja 2022. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostujuće predavanje na temu „ Digitalna infrastruktura – čovjek – pravo “ održao je g. Dinko Eror, ugledni međunarodni stručnjak za razvoj suvremenih digitaliziranih poslovnih rješenja. Riječ je o trećem u seriji predavanja koja se na Pravnom fakultetu održavaju pod naslovom „ Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje “. 
Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati zaposlenih u javnim i državnim službama potpisali su 6. svibnja 2022. godine novi kolektivni ugovor. Na inicijativu dekana četiri pravna fakulteta te uz podršku sindikata i Vlade Republike Hrvatske, a u sklopu aktivnosti u provedbi Okvirnog sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske i pravnih fakulteta, dogovoren je dodatak na plaću za zaposlenike u državnoj upravi i javnim službama od pet posto za završen poslijediplomski specijalistički studij. Time se sveučilišnim specijalistima napokon priznaje i na odgovarajući način vrednuje stečeno znanje i kvalifikacije, a ujedno doprinosi profesionalizaciji i kvaliteti usluga državne uprave i javnih službi. Inicijativa za priznavanje uvećanja na osnovnu plaću za završen poslijediplomski specijalistički studij zaposlenika u državnoj upravi i javnim službama
Sastanak s novom studentskom...
Dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić i prodekanica za nastavu, mobilnost, studente i studijske programe izv. prof. dr. sc. Mirela Krešić, u ponedjeljak 9. svibnja 2022. susreli su se sa studentskom pravobraniteljicom Anom Nerom Horvat, njezinim zamjenicima i predsjednicom Studenskog zbora Pravnog fakulteta Tinom Perić.  Razgovaralo se o programu rada studentske pravobraniteljice, dosadašnjim iskustvima i mogućnostima unaprjeđenja položaja studenata svih studijskih programa našeg Fakulteta.     Ana Nera Horvat je studentska pravobraniteljica izabrana na tu dužnost od 1. svibnja 2022. Zamjenici studentske pravobraniteljice su Vedrana Prašin, Ivona Mandić i Petar Mišić.
Naši studenti osvojili su 2. mjesto...
Na 27. izdanju natjecanja "Central and Eastern Europe Moot Court Competition (CEEMC)", održanom u Budimpešti proteklog vikenda (od 6. do 8. svibnja), naši studenti Filip Bjelinski, Niko Jarak, Simona Karmen Krznar i Karla Žeravčić ostvarili su izvrstan rezultat osvojivši 2. mjesto. Na ovom natjecanju se simulira postupak pred Sudom Europske unije. Hipotetski slučaj pokriva neke od aktualnih tema u pravu EU-a, a uloge sudaca imaju sveučilišni profesori i odvjetnici koji se bave pravom EU-a te suci i nezavisni odvjetnici Suda EU-a. Studente su za ovogodišnje natjecanje pripremali Luka Petrović, asistent na Katedri za europsko javno pravo, i Branka Marušić sa Sveučilišta u Stockholmu. Ovim rezultatom je nastavljen sjajan niz naših studenata koji su pod mentorstvom Katedre za europsko javno pravo na istom natjecanju prethodnih godina osvajali drugo (2018. godine), prvo (2019. godine) i treće (2021. godine) mjesto.
Predavanje savjetnika za "dark...
Impresivno predavanje Nikhil Bhagata, Global International Computer Hacking and Intellectual Property (ICHIP) savjetnika za "dark web" i kriptovalute u Ministarstvu pravosuđa SAD-a, o iznimno aktualnoj temi - Cryptocurrency Crime , privuklo je veliki broj studenata. Predavanje se temeljilo na primjerima iz prakse koji su zaintrigirali studenate. Na veliko zadovoljstvo predavača, na kraju predavanja, studenti su bili nepresušni izvor pitanja. 
UNIC - posjet Erasmus delegacije Zagrebu
U travnju je u dvodnevnom posjetu Sveučilištu u Zagrebu boravila delegacija Erasmus sveučilišta u Rotterdamu, predvođena predsjednikom Sveučilišta Erasmus, profesorom Edom Brinksmom i koordinatorom UNIC saveza, profesorom Peterom Scholtenom. Profesor Brinksma tom se prilikom susreo sa rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom i novoizabranim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, te sa članovima UNIC koordinacijskog tima na čelu s voditeljem UNIC-a za Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanom Koprićem, dekanom Pravnog fakulteta. S obzirom na važnost razvoja suradnje osam sveučilišta i gradova u kojima ova sveučilišta djeluju, delegacija Erasmus sveučilišta sastala se i s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem i drugim predstavnicima Grada. 
Održana Konferencija...
Od 11. do 13. travnja 2022. u Opatiji je održana studentska Konferencija PRAVO&NOGOMET 2022. Studentski zbor našeg Fakulteta organizirao je Konferenciju ove godine u partnerstvu s kolegama s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a organizaciji su se pridružili i kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Splitu te je time uspješno ostvarena međusveučilišna studentska suradnja. U gotovo četiri dana zajedničkog učenja i neizostavnog druženja bio je vidljiv interes za najvažnijom sporednom stvari na svijetu, nogometom, ali u okviru sportskog prava čija je tema pravo i nogomet privukla velik broj studentica i studenata, što je bilo vidljivo brojem od gotovo 120 sudionika te njihovim aktivnim sudjelovanjem kroz cjelokupnu konferenciju.
Održano je gostujuće predavanje...
U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, 21. travnja 2022. održano je gostujuće predavanje njegove ekselencije g. Henka Voskampa, veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, pod nazivom Soft Power in a Harsh Reality: The EU and the Global Threat to the Rules-Based Order .  Riječ je o drugom gostujućem predavanju u seriji predavanja pod nazivom Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje. Bio je to ujedno i uvod u radni posjet delegacije Erazmus Sveučilišta u Rotterdamu koje će idući tjedan posjetiti Pravni fakultet u Zagrebu u sklopu UNIC projekta koji to koordinira Erazmus Sveučilište u Rotterdamu dok je na razini Sveučilišta u Zagrebu  koordinator upravo Pravni fakultet u Zagrebu. 
Izvrstan rezultat studenata Pravnog...
Na natjecanju Willem C. Vis iz međunarodne trgovačke arbitraže, u konkurenciji od 365 timova iz 84 države, s ukupno preko 2500 natjecatelja, naši studenti (Vanja Cvetko, Ines Horvat, Katarina Mikulić, Iva Ramljak, Sara Senjak, Marija Tropina i Ivan Turić) ostvarili su izvrstan rezultat i osvojili brojne nagrade. Konkretno, plasirali su se među najbolja 32 tima na usmenom dijelu natjecanja (najboljih 9%), osvojili su nagradu za jedan od najboljih 18 podnesaka za tuženika (najboljih 5%), a obje govornice, Katarina Mikulić i Sara Senjak, osvojile su nagradu za jednoga od najboljih šezdesetak govornika (najboljih 2.5%, računajući sve natjecatelje). Tim su vodili doc. Dora Zgrabljić Rotar, izv. prof. Tomislav Jakšić i doc. Antun Bilić.
Sastanak Dekana Pravnog fakulteta i...
Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Koprić, primio je 4. travnja na inicijalnom sastanku veleposlanika Alžirske Narodne Demokratske Republike u Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtara Amine Khelifu. Tijekom srdačnog razgovora dogovoreni su oblici suradnje Pravnog fakulteta u Zagrebu s alžirskim pravnim fakultetima, a posebno studentska i nastavnička mobilnost, zajednički znanstveno- istraživački rad i projekti, suorganizacija znanstveno-stručnih skupova, zajedničke publikacije, razmjena iskustva o razvoju inovacija i transferu tehnologije u pravu, i drugima. Posebno je spomenuta mogućnost da se neko od alžirskih sveučilišta kao promatrač u perspektivi uključi u razmjenu informacija u okviru UNIC saveza u kojem Pravni fakultet ima status koordinirajuće institucije za Sveučilište u Zagrebu.
Podrška studentima iz Ukrajine na...
Europskim kontinentom ponovno hara rat, razaranja su nesaglediva, gubici ljudskih života i raseljavanje veliki i tragični. Ovo je rat kojim su povrijeđene temeljne međunarodne norme o zabrani prijetnje silom i upotrebe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti bilo koje države.  Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu osuđuje vojne aktivnosti Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i izražava solidarnost s narodom Ukrajine i svima koji su pogođeni ovom agresijom. Kao zajednica pravnih znanstvenika i znanstvenika drugih srodnih disciplina svjesni smo važnosti prava svih naroda i pojedinaca na sigurnost te važnost vladavine prava i zalažemo se za završetak agresije i očuvanje svakog ljudskog života. 
Posebna nagrada Hrvatske udruge...
Povodom proslave i obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada 15. ožujka 2022. godine, Hrvatska udruga socijalnih radnika dodijelila je posebno priznanje za inicijativu „ Pravo svakog djeteta na školski obrok “ koju su pokrenule četiri profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: izv. prof. dr. sc. Ivana Dobrotić, izv. prof. dr.sc. Olja Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijana Kletečki Radović i izv. prof. dr. sc. Antonija Petričušić. 
Održana je konferencija "What...
U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Hrvatskoj, hibridnu konferenciju održanu 3. ožujka pod nazivom What comes next? Croatian – French Discussion on the Priorities of the French EU Presidency otvorio je dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić, istaknuvši da su prioriteti francuskog predsjedanja povezani sa strateškim ciljevima Hrvatske te europskim i globalnim dugoročnim izazovima. Isto tako, naglasio je i sve prioritete o kojima će se raspravljati u okviru četiri panela iz francuske, hrvatske, europske i globalne perspektive. Zahvalio je svim izlagačima iz Francuske i Hrvatske te velikom broju sudionika koji su konferenciju pratili uživo ili online, napominjući da su ovakve inicijative ključne kako za internacionalizaciju djelovanja našeg Fakulteta tako i za poticanje intelektualnih rasprava o ključnim globalnim izazovima.
III. Dani karijera Pravnog fakulteta
Dani karijera Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ove godine su održani od 14. do 18. veljače 2022. godine u prostorima zgrade Fakulteta u Gundulićevoj ulici 10. Događaj se odvijao u hibridnom obliku, uživo i putem platforme Zoom. U prvom dijelu programa, predavanja i radionice koji se odvijao od 14. do 16. veljače, sudjelovalo je ukupno 20 predavača iz područja odvjetništva, sudstva, javnog bilježništva, trgovačkih društava, državne uprave i lokalne samouprave te socijalnog rada. Program je moderirala Ivana Karaman Jurić, voditeljica Alumni zajednice. 
Dan dobrodošlice
Započela je nastava za strane studente koji će na Pravnom fakultetu provesti ljetni semestar u sklopu Erasmus+ programa i ostalih programa bilateralnih razmjena. Povodom njihovog dolaska u petak, 18. veljače 2022., u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Pravnog fakulteta u Zagrebu, održao se Dan dobrodošlice za sve dolazne strane studente. Radi se o grupi od 40 stranih studenata, s kojima će nastavu pratiti još 11 studenata koji su produljili boravak i nakon zimskog semestra. S obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa riječ je o vrlo ohrabrujućoj brojci.
Ustavni je sud objavio da je 15. veljače 2022. godine donio odluku i rješenje broj: U-II-7149/2021 i dr. kojom je, između ostaloga, ukinuo mogućnost da pojedino visoko učilište obveže studente da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19. Odluka i rješenje doneseni su s četiri glasa protiv, a Ustavni sud je najavio da će odluka i rješenje biti dostupni javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda za izradu izdvojenih mišljenja sudaca.
Započeo s radom Studentski...
Potkraj siječnja započeo je s radom Studentski informacijski centar Pravnog fakulteta u Zagrebu, na inicijativu Uprave Fakulteta i u dogovoru sa Studentskim zborom. Svrha mu je dodatno, brzo i pouzdano informiranje studenata naših studija o upisima u ljetni semestar koji su u tijeku kako bi se omogućio što brži rad i ažurno rješavanje predmeta u vrijeme povećanog opterećenja Studentske referade.
Upis polaznika na poslijediplomski...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis polaznika na poslijediplomski specijalistički studij  Javno pravo i javna uprava  Studij se izvodi u trajanju od tri semestra. Na studij se ima pravo upisati: - osoba koja je završila diplomski ili dodiplomski sveučilišni pravni studij  - osoba koja je završila drugi diplomski studij iz područja društvenih, humanističkih ili drugih znanosti uz obvezu polaganja odgovarajućeg razlikovnog sadržaja
Uručeni poklon paketi djeci s...
Nakon božićnog darivanja djece zaposlenika Pravnog fakulteta, ostao je veći broj nepodignutih darova. Zaposlenici koji ih nisu podigli namijenili su ih dobrotvornoj svrsi. Uprava Fakulteta osigurala je još desetak dodatnih poklon paketa te ih je sve zajedno odlučila pokloniti djeci s područja pogođenim potresom. Tim povodom Sisak i Glinu su posjetili dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić i prodekan za financije i poslovanje doc. dr. sc. Mario Krešić. 
Raspisan je natječaj za upis...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis polaznika na poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij Pravne znanosti. Sve informacije o natječaju i studiju nalaze se na stranicama poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog) studija Pravne znanosti
Sastanak Dekana i uprave Fakulteta s...
Dana 10. prosinca 2021. godine održan je sastanak u zgradi Vlade koji su predvodili predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin mr. sc. Andrej Plenković i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić.  Sudjelovali su također ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, kao i članovi Uprave, prodekani i predstojnici studijskih centara Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, izv. prof. dr. sc. Mirela Krešić, doc. dr. sc. Mario Krešić, izv. prof. dr. sc. Frane Staničić i izv. prof. dr. sc. Gordana Berc. 
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu donio je 19. studenoga 2021.  Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o provedbi Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (klasa: 030-02/21-14/320, urbroj: 251-55-21-1 od 15. studenog 2021.)  na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.   2021-11-19 Obavijest - provedba mjere Stožera - izmjena i dopuna Odluke Fakulteta 2021-11-19 Odluka o izmjeni i dopuni Odluke - epidemiološke mjere - provedba Odluke Stožera    
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 12. studenoga 2021. godine Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova , a koja se odnosi i na javna visoka učilišta. Pravni fakultet je donio Odluku o načinu provedbe predmetne Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja je dostupna na sljedećoj poveznici:  •  Odluka Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – provedba Odluke Stožera Studentima Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu se posebno skreće pozornost na točku III Odluke.
Profesorici dr. sc. Iris Goldner Lang...
Četverogodišnji projekt AFAR je dodijeljen u okviru programa "Challenges for Europe" zaklade Volkswagen. U projektu će osim Pravnog fakulteta u Zagrebu sudjelovati i interdisciplinarni tim s Hertie School of Governance (Berlin), University of Oxford, University of Kopenhagen i European University Institute (Firenca). Projekt će omogućiti niz znanstveno-istraživačkih aktivnosti vezanih uz primjenu novih tehnologija u području migracija i azila te zapošljavanje dva doktoranda na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Profesorica dr. sc. Tamara Ćapeta...
Države članice Europske unije zajedničkim su dogovorom 7. srpnja 2021. izabrale profesoricu Tamaru Ćapeta za nezavisnu odvjetnicu na Sudu Europske unije. Time je naša kolegica postala prva nezavisna odvjetnica iz Republike Hrvatske te tek šesta žena koja obnaša tu važnu funkciju na Sudu EU-a.  Profesorica Ćapeta predstojnica je Katedre za europsko javno pravo, suvoditeljica Jean Monnet centra izvrsnosti te voditeljica poslijediplomskih studijskih programa iz europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović novi...
Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izabrala je prof. dr. sc. Davora Derenčinovića za suca Europskog suda za ljudska prava. Prof. dr. sc. Derenčinović, dobivši apsolutnu većinu glasova, izabran je na mandat od devet godina koji započinje 2. siječnja 2022. godine te će na dužnost stupiti umjesto sutkinje prof. dr. sc. Ksenije Turković. Prof. dr. sc. Derenčinović  predstojnik je katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Profesorima s Pravnog fakulteta...
Zaklada dr. sc. Jadranko Crnić dodijelila je priznanja za 2020. godinu. Priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke u 2020. godini dodijeljeno je za knjigu Katolička crkva, vjerske zajednice i hrvatski pravni sustav  autora prof. dr. sc. Marka Petraka i izv. prof. dr. sc. Frane Staničića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prijedlog za dodjelu priznanja podnio je Novi informator . Autori zahvaljuju na ovom prestižnom priznanju i sa zadovoljstvom obavješćuju javnost da su s uglednim izdavačem Wolters Kluwer sklopili ugovor za knjigu Religion and Law in Croatia .  
Drugo mjesto na moot courtu za...
Prije nekoliko mjeseci PFZG se uključio u projekt "SLAM 2021" - riječ je o moot courtu za arbitražu iz sportskog prava koje se održava pod pokroviteljstvom SportLex Instituta i Pravnog fakulteta u Ljubljani.  Naš tim prošao je u finale i u finalu #SLAM 2021 osvojio 2. mjesto! Čestitamo našem timu na velikom uspjehu, studentici Antoneli Bodrožić koja je osvojila nagradu za najboljeg govornika, kao i pobjednicima, Sveučilištu u Ljubljani! Zahvaljujući organizatorima Sportskog arbitražnog spora i svim sudionicima - vidimo se sljedeće godine sigurno.  Članovi tima su: Antonela Bodrožić, Tea Babić, Matej Kalajdžić i Daria Jelavić, a treneri su: prof. Igor Gliha, prof. Siniša Petrović, Petar Ceronja i Marko Stilinović.
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu – Doris Ganić, Anamarija Vitlić, Ana Škiljan, Lucija Aralica, Marta Telebuh i Erik Osmanović – ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od gotovo 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim osvojio je nagradu za jedan od dvadesetak najbolje napisanih podnesaka (u najboljih 5 %), nagradu za podnesak za tužitelja – honourable mention for written memorandum for Claimant .
PRAVO vrijeme za obnovu
Dana 22. ožujka obilježavamo godinu dana od razornog potresa koji je pogodio naš grad. Potres je teško oštetio sve  zgrade Pravnog fakulteta u Zagrebu koje su zaštićeno kulturno dobro nematerijalne baštine. Uz veliku podršku mnogih donatora -  naših alumna, djelatnika kao i brojnih studenata, privodimo kraju radove na obnovi gotovo svih naših zgrada. Nažalost, nakon zagrebačkog potresa, novi potres  u Sisačko-moslavačkoj županiji je brojnim studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu oduzeo domove. Njihove potresne priče potaknule su Pravni fakultet na pokretanje humanitarne akcije za pružanje pomoći osobito pogođenim studentima sa stradalog područja.
Web shop Pravnog fakulteta...
Pozivamo Vas da posjetite naš novi web shop koji nudi stručna izdanja odjela za izdavačku djelatnost  Pravnog fakulteta, izdanja drugih izdavača te memorabilije. Prijavite se na newsletter i povremeno primajte obavijesti o akcijskim ponudama, popustima i novostima. Studentima Pravnog fakulteta nudimo poseban popust na izdanja Pravnog fakulteta. Nudimo mogućnost kartičnog plaćanja (Mastercard, Maestro i Visa). Dostava je moguća unutar granica Republike Hrvatske. Cijena dostave iznosi - 20 kn.
Izvješće o izvršenim uplatama...
Odmah nakon razornih potresa koji su pogodili Banovinu, dana 28. i 29. prosinca 2020. godine, Pravni fakultet pokrenuo je akciju pružanja pomoći studentima Pravnog fakulteta koji dolaze s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije. Djelatnici Fakulteta kontaktirali su 229 studenata s pogođenih područja kako bi dobili uvid u stanje i njihove potrebe te je pokrenut fond za pomoć našim najugroženijim studentima. U razdoblju  od mjesec dana, uplaćena su sredstva u iznosu od 295.000,00 kuna.
Povjerenici za zaštitu dostojanstva...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao vodeća visokoobrazovna ustanova struke u regiji i suradnik tijela državne sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti, kontinuirano radi na obrazovanju i njegovanju etičnog ponašanja i poslovanja te prevenciji i sprječavanju svih oblika nasilja. U svom djelovanju poštuje sve potrebne zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere zaštite djelatnika i korisnika od svakog oblika diskriminacije, tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloporaba, zlostavljanja ili iskorištavanja, uključujući spolno zlostavljanje.
Nova izdanja Pravnog fakulteta
Odjel za izdavačku djelatnost Pravnog fakulteta objavljuje knjige s područja pravnih i drugih društvenih znanosti. Naša izdanja objavljujemo u jednoj od šest tematskih biblioteka ili zasebno: Biblioteka Udžbenici - objavljuje djela recenzirana kao udžbenik ili priručnik u nastavi; Biblioteka Disertacije - objavljuje tekstove odabranih doktorskih disertacija obranjenih na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ili disertacije nastavnika i djelatnika Pravnog fakulteta u Zagrebu obranjene u Hrvatskoj ili inozemstvu, koje su pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Monografije - objavljuje odabrane znanstvene studije koje su prethodno pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Zbornici - objavljuje radove sa konferencija i znanstvenih skupova; Biblioteka Suvremena javna uprava - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje javne uprave; Biblioteka Socijalni rad - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje socijalnog rada i socijalne politike.
Pravo svakog djeteta na školski obrok
Profesorice Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović, Antonija Petričušić i Ivana Dobrotić mogle bi uskoro postati zaslužne što će hrvatski školarci dobiti besplatan obrok. One su, potaknute stručnim saznanjima, pojedinačnim slučajevima djece koja su, nažalost, u školskom sustavu ostala bez obroka i očekivanim posljedicama COVID-19 krize, pokrenule neformalnu inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok".
Prof. dr. sc. Ksenija Turković...
Hrvatska pravna stručnjakinja Ksenija Turković izabrana je za potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava, objavljeno je na stranici tog suda sa sjedištem u Strasbourgu. Na novu dužnost Ksenija Turković će stupiti 18. svibnja, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici. Profesorica kaznenog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u listopadu 2012.  
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu u sastavu Hella Petani, Dora Podrug, Janica Rakoci, Lovro Moharić i Marijan Živković, ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim je dobio nagradu za podnesak za tuženika – honourable mention for Respondent (najboljih 5%), a u usmenom dijelu plasirao se u završnu fazu natjecanja među 64 najbolja tima (najboljih 16%). Osobito valja pohvaliti da studenti nisu dozvolili da ih omete COVID-19 pandemija zbog koje je usmeni dio natjecanja prebačen online.
Umirovljeni profesor dr. sc. Jure...
Za izniman doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz razvoj ekonomske znanosti i struke u okviru razvoja financijskog prava i financijske znanosti te fiskalnog sustava i fiskalne politike Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je prof. dr. sc. Jure Šimović, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Tatjani Josipović...
Prof. dr. sc. Tatjana Josipović, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska je znanstvenica koja je svojim znanstvenim, stručnim i akademskim aktivnostima pružila značajan doprinos razvoju pravne znanosti u Republici Hrvatskoj.
Pravnom fakultetu Sveučilišta u...
Sveučilište u Zagrebu svečano je obilježilo svoju 350. obljetnicu proslavom koja se održala 3. studenoga 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Svečanosti su nazočili brojni istaknuti pripadnici akademske zajednice, uglednici i predstavnici državnog vrha. Tom prigodom predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je uručila Povelju Republike Hrvatske dekanu prof. dr. sc. Igoru Glihi povodom više od sto godina postojanja Pravnog fakulteta u Zagrebu.  
Prof. dr. sc. Nina Vajić nagrađena za...
Prof.dr.sc. Nina Vajić, umirovljena profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u razdoblju 1998. – 2012, nagrađena je najvišim priznanjem Zaklade dr.sc. Jadranko Crnić - nagradom dr.sc. Jadranko Crnić za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci te promociji vladavine prava u Republici Hrvatskoj. Prijedlog za dodjelu priznanja podnijela je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji. Govor prof.dr.sc. Vajić s dodjele nagrade dostupan je ovdje .
Prof. dr. sc. Tamara Perišin...
Prof. dr. sc. Tamara Perišin imenovana je sutkinjom Općeg suda Europske Unije u Luksemburgu za razdoblje od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2025. godine. Izborom prof.dr.sc. Perišin na ovu funkciju Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobiva i svog trećeg nastavnika među aktivnim sucima najviših europskih sudova, pored prof.dr.sc. Siniše Rodina (na Sudu Europske unije) i prof.dr.sc. Ksenije Turković (na Europskom sudu za ljudska prava).
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Manuel Kralj, Dominik Kranjčec, Anamarija Vlašić i Dominik Žugaj predstavljali su Pravni fakultet u Zagrebu na natjecanju 26 Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot iz područja međunarodne trgovačke arbitraže koje se održavalo od 12. do 18. travnja u Beču. U konkurenciji od 372 tima studenti su bili među najbolja 30 tima koji su osvojili nagradu za pisani podnesak tužitelja.  Studente su za natjecanje pripremali dr. sc. Antun Bilić s Katedre za trgovačko pravo i pravo društava te dr. sc. Tena Hoško s Katedre za međunarodno privatno pravo, dok su pomoć u pripremama pružili ostali članovi katedri te praktičari, uglavnom Vis moot alumni, kojima ovim putem zahvaljujemo.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović...
Na sastanku Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima ( GRETA ) od 18. do 22. ožujka 2019. predstojnik Katedre za kazneno pravo prof. dr. sc. Davor Derenčinović izabran je za predsjednika ovog visokog tijela Vijeća Europe.  GRETA se sastoji od vodećih stručnjaka iz zemalja potpisnica Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Mandat članova GRETA-e je četiri godine, a predsjednik i podpredsjednici se biraju na dvije godine.
Osvojeno treće mjesto na natjecanju...
Studenti Viktorija Puzak, Ena Ranogajec, Iva Rašić i Luka Abrlić osvojili su treće mjesto na pripremnom natjecanju ELSA Human Rights Pre-Moot Court Competition, koje se održalo 7. i 8. veljače u Londonu. Naše studente za ovo su natjecanje pripremali doc. dr. sc. Zoran Burić te Katarina Šestan, studentica i prošlogodišnja natjecateljica. 
Pobjeda naših studenata na...
U Strasbourgu 23.11.2018.g. studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlo Brekalo, Nika Gavrilović, Mirta Kuštan, Martina Muža,  Lana Radišić, i Josipa Verović  pobijedili su u finalu šestog trans-europskog studentskog natjecanja (6th Trans-European Moot Court Finals) na Europskom sudu za ljudska prava.
Capella juris pobijedila na...
Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojio je 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova i zlatnu plaketu i time ostvario titulu apsolutnog pobjednika pjevačkog natjecanja.
Srebrno priznanje za pjevački zbor...
Na 5. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe održanom 11. svibnja 2019. u KD Vatroslav Lisinski, pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Capella juris" dobio je srebrno priznanje s ukupno osvojenih 88,7 bodova u kategoriji klasičnih zborova tradicijskog repertoara. Od uspjeha u tekućoj akademskoj godini treba izdvojiti da je "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojila 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, zlatnu plaketu i time titulu pobjednika pjevačkog natjecanja.