Obavijesti
Izbori za Studentski zbor
Izbori za Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu će se održati 23. (utorak) i 24. (srijeda) ožujka od 8 do 20 sati u zgradi u Ćirilometodskoj 4 u dvorani IV (dvorište). Aktivno biračko pravo imaju svi studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu što se utvrđuje s popisom birača. Izbori za Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu će se provoditi u 4 izborne jedinice: - 1. Studenti pravnog studija (biraju 17 predstavnika) - 2. Studenti studija socijalnog rada (biraju 4 predstavnika) - 3. Studenti stručnih studija (biraju 4 predstavnika) - 4. Studenti poslijediplomskih studija (biraju 2 predstavnika) Svaki se student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu može kandidirati za predstavnika za Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Jedino ograničenje je propisano člankom 14. stavkom 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Kandidature se predaju do 12. ožujka. Točan način predaje kandidatura je naveden u kandidacijskom obrascu . Sve informacije vezane uz izbore nalaze se na stranici https://www.pravo.unizg.hr/studenti/studentski_zbor/izbori
Znanstveno-stručni skup "Pravna...
Inozemni pokret 'Me too' i domaći 'Nisam tražila' ukazali su na razmjere pojavnosti spolnog uznemiravanja i drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja, u području rada i u akademskom okruženju. S obzirom da su žrtve u pravilu u položaju ovisnosti te strahuju od viktimizacije, rijetko prijavljuju spolno uznemiravanje nadležnim tijelima. Stoga se službeni postupci za rješavanje tog problema rijetko koriste. Poticaj je to za organiziranje znanstveno-stručnog skupa na kojem će domaći pravni teoretičari i stručnjaci iz prakse, u čijem je znanstvenom i stručnom fokusu zabrana diskriminacije, ponuditi rješenja usmjerena suzbijanju uznemiravanja i spolnog uznemiravanje te zaštiti žrtava.
Web shop Pravnog fakulteta...
Pozivamo Vas da posjetite naš novi web shop koji nudi stručna izdanja odjela za izdavačku djelatnost  Pravnog fakulteta, izdanja drugih izdavača te memorabilije. Prijavite se na newsletter i povremeno primajte obavijesti o akcijskim ponudama, popustima i novostima. Studentima Pravnog fakulteta nudimo poseban popust na izdanja Pravnog fakulteta. Nudimo mogućnost kartičnog plaćanja (Mastercard, Maestro i Visa). Dostava je moguća unutar granica Republike Hrvatske. Cijena dostave iznosi - 20 kn.
Izvješće o izvršenim uplatama...
Odmah nakon razornih potresa koji su pogodili Banovinu, dana 28. i 29. 2020. godine, Pravni fakultet pokrenuo je akciju pružanja pomoći studentima Pravnog fakulteta koji dolaze s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije. Djelatnici Fakulteta kontaktirali su 229 studenata s pogođenih područja kako bi dobili uvid u stanje i njihove potrebe te je pokrenut fond za pomoć našim najugroženijim studentima. U razdoblju  od mjesec dana, uplaćena su sredstva u iznosu od 295.000,00 kuna.
Povjerenici za zaštitu dostojanstva...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao vodeća visokoobrazovna ustanova struke u regiji i suradnik tijela državne sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti, kontinuirano radi na obrazovanju i njegovanju etičnog ponašanja i poslovanja te prevenciji i sprječavanju svih oblika nasilja. U svom djelovanju poštuje sve potrebne zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere zaštite djelatnika i korisnika od svakog oblika diskriminacije, tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloporaba, zlostavljanja ili iskorištavanja, uključujući spolno zlostavljanje.
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje n a t j e č a j za upis polaznika  na poslijediplomski specijalistički studij Pravo društava i trgovačko pravo  
Nova izdanja Pravnog fakulteta
Odjel za izdavačku djelatnost Pravnog fakulteta objavljuje knjige s područja pravnih i drugih društvenih znanosti. Naša izdanja objavljujemo u jednoj od šest tematskih biblioteka ili zasebno: Biblioteka Udžbenici - objavljuje djela recenzirana kao udžbenik ili priručnik u nastavi; Biblioteka Disertacije - objavljuje tekstove odabranih doktorskih disertacija obranjenih na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ili disertacije nastavnika i djelatnika Pravnog fakulteta u Zagrebu obranjene u Hrvatskoj ili inozemstvu, koje su pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Monografije - objavljuje odabrane znanstvene studije koje su prethodno pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Zbornici - objavljuje radove sa konferencija i znanstvenih skupova; Biblioteka Suvremena javna uprava - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje javne uprave; Biblioteka Socijalni rad - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje socijalnog rada i socijalne politike.
Pravo svakog djeteta na školski obrok
Profesorice Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović, Antonija Petričušić i Ivana Dobrotić mogle bi uskoro postati zaslužne što će hrvatski školarci dobiti besplatan obrok. One su, potaknute stručnim saznanjima, pojedinačnim slučajevima djece koja su, nažalost, u školskom sustavu ostala bez obroka i očekivanim posljedicama COVID-19 krize, pokrenule neformalnu inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok".
Prof. dr. sc. Ksenija Turković...
Hrvatska pravna stručnjakinja Ksenija Turković izabrana je za potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava, objavljeno je na stranici tog suda sa sjedištem u Strasbourgu. Na novu dužnost Ksenija Turković će stupiti 18. svibnja, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici. Profesorica kaznenog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u listopadu 2012.  
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu u sastavu Hella Petani, Dora Podrug, Janica Rakoci, Lovro Moharić i Marijan Živković, ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim je dobio nagradu za podnesak za tuženika – honourable mention for Respondent (najboljih 5%), a u usmenom dijelu plasirao se u završnu fazu natjecanja među 64 najbolja tima (najboljih 16%). Osobito valja pohvaliti da studenti nisu dozvolili da ih omete COVID-19 pandemija zbog koje je usmeni dio natjecanja prebačen online.
Umirovljeni profesor dr. sc. Jure...
Za izniman doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz razvoj ekonomske znanosti i struke u okviru razvoja financijskog prava i financijske znanosti te fiskalnog sustava i fiskalne politike Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je prof. dr. sc. Jure Šimović, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Tatjani Josipović...
Prof. dr. sc. Tatjana Josipović, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska je znanstvenica koja je svojim znanstvenim, stručnim i akademskim aktivnostima pružila značajan doprinos razvoju pravne znanosti u Republici Hrvatskoj.
Pravnom fakultetu Sveučilišta u...
Sveučilište u Zagrebu svečano je obilježilo svoju 350. obljetnicu proslavom koja se održala 3. studenoga 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Svečanosti su nazočili brojni istaknuti pripadnici akademske zajednice, uglednici i predstavnici državnog vrha. Tom prigodom predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je uručila Povelju Republike Hrvatske dekanu prof. dr. sc. Igoru Glihi povodom više od sto godina postojanja Pravnog fakulteta u Zagrebu.  
Prof. dr. sc. Nina Vajić nagrađena za...
Prof.dr.sc. Nina Vajić, umirovljena profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u razdoblju 1998. – 2012, nagrađena je najvišim priznanjem Zaklade dr.sc. Jadranko Crnić - nagradom dr.sc. Jadranko Crnić za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci te promociji vladavine prava u Republici Hrvatskoj. Prijedlog za dodjelu priznanja podnijela je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji. Govor prof.dr.sc. Vajić s dodjele nagrade dostupan je ovdje .
Prof. dr. sc. Tamara Perišin...
Prof. dr. sc. Tamara Perišin imenovana je sutkinjom Općeg suda Europske Unije u Luksemburgu za razdoblje od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2025. godine. Izborom prof.dr.sc. Perišin na ovu funkciju Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobiva i svog trećeg nastavnika među aktivnim sucima najviših europskih sudova, pored prof.dr.sc. Siniše Rodina (na Sudu Europske unije) i prof.dr.sc. Ksenije Turković (na Europskom sudu za ljudska prava).
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Manuel Kralj, Dominik Kranjčec, Anamarija Vlašić i Dominik Žugaj predstavljali su Pravni fakultet u Zagrebu na natjecanju 26 Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot iz područja međunarodne trgovačke arbitraže koje se održavalo od 12. do 18. travnja u Beču. U konkurenciji od 372 tima studenti su bili među najbolja 30 tima koji su osvojili nagradu za pisani podnesak tužitelja.  Studente su za natjecanje pripremali dr. sc. Antun Bilić s Katedre za trgovačko pravo i pravo društava te dr. sc. Tena Hoško s Katedre za međunarodno privatno pravo, dok su pomoć u pripremama pružili ostali članovi katedri te praktičari, uglavnom Vis moot alumni, kojima ovim putem zahvaljujemo.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović...
Na sastanku Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima ( GRETA ) od 18. do 22. ožujka 2019. predstojnik Katedre za kazneno pravo prof. dr. sc. Davor Derenčinović izabran je za predsjednika ovog visokog tijela Vijeća Europe.  GRETA se sastoji od vodećih stručnjaka iz zemalja potpisnica Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Mandat članova GRETA-e je četiri godine, a predsjednik i podpredsjednici se biraju na dvije godine.
Osvojeno treće mjesto na natjecanju...
Studenti Viktorija Puzak, Ena Ranogajec, Iva Rašić i Luka Abrlić osvojili su treće mjesto na pripremnom natjecanju ELSA Human Rights Pre-Moot Court Competition, koje se održalo 7. i 8. veljače u Londonu. Naše studente za ovo su natjecanje pripremali doc. dr. sc. Zoran Burić te Katarina Šestan, studentica i prošlogodišnja natjecateljica. 
Pobjeda naših studenata na...
U Strasbourgu 23.11.2018.g. studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlo Brekalo, Nika Gavrilović, Mirta Kuštan, Martina Muža,  Lana Radišić, i Josipa Verović  pobijedili su u finalu šestog trans-europskog studentskog natjecanja (6th Trans-European Moot Court Finals) na Europskom sudu za ljudska prava.
Capella juris pobijedila na...
Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojio je 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova i zlatnu plaketu i time ostvario titulu apsolutnog pobjednika pjevačkog natjecanja.
Srebrno priznanje za pjevački zbor...
Na 5. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe održanom 11. svibnja 2019. u KD Vatroslav Lisinski, pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Capella juris" dobio je srebrno priznanje s ukupno osvojenih 88,7 bodova u kategoriji klasičnih zborova tradicijskog repertoara. Od uspjeha u tekućoj akademskoj godini treba izdvojiti da je "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojila 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, zlatnu plaketu i time titulu pobjednika pjevačkog natjecanja.