Na ovogodišnjem Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, koje se u svojoj završnici tradicionalno održalo u Washingtonu, D.C., SAD, od 6. do 12. travnja 2014., Pravni fakultet u Zagrebu predstavljale su četiri studentice 5. godine pravnog studija: Ivana Janković, Anamarija Livaja, Mia Mijatović i Ana Udiljak. Studentski je tim postigao sjajan uspjeh, plasiravši se među 32 najbolja tima tog prestižnog svjetskog moot court natjecanja iz međunarodnog prava. Pripreme tima vodili su Zrinka Salaj, dipl. iur., bivša natjecateljica i studentica poslijediplomskog doktorskog studija, kao trenerica, te dr. sc. Trpimir M. Šošić, kao stručni voditelj-mentor.

Jessup je jedno od najstarijih i najvećih moot court natjecanja, a održava se već 55. godinu zaredom, okupljajući veliki broj mladih studenata prava sa svih strana svijeta. Ove je godine na natjecanju sudjelovalo oko 600 sveučilišta iz preko 90 država svijeta, a na samu završnicu natjecanja, Jessup International Rounds, u Washingtonu, D.C., kvalificirala su se 124 tima.

 

Studentice Pravnog fakulteta su ove godine po peti put uspješno predstavile naše Sveučilište, kao i cijelu Hrvatsku. U prethodnim rundama (Preliminary Rounds), prvom dijelu završnice, studentice su nastupale protiv Sveučilišta iz Virginije (SAD), Nacionalnog sveučilišta iz Seoula (Južna Koreja), Paneuropskog sveučilišta iz Bratislave (Slovačka) i protiv Sveučilišta iz Helsinkija (Finska). Pobijedivši sva četiri suparnička tima, zagrebačke studentice su se, po prvi put otkako naš Fakultet sudjeluje na natjecanju, plasirale u Advanced Rounds (odnosno u šesnaestinu finala). U Advanced Rounds su nastupile protiv Columbia Law School iz New Yorka (SAD). U toj rundi suparnici su bili bolji i zasluženo prošli dalje. U ukupnom poretku prema bodovima iz prethodnih rundi (Overall Team Rankings) tim Pravnog fakulteta u Zagrebu zauzeo je visoko 13. mjesto i time je ovogodišnji Jessup tim postigao dosad najbolji rezultat našeg Fakulteta na tom prestižnom natjecanju. Povrh toga se naš tim u ukupnom poretku najbolje ocijenjenih pisanih podnesaka (Top 30 Team Memorial Scores) također istaknuo vrlo jakom 13. pozicijom.

 

Studentska ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu svoje je dojmove o natjecanju opisala u izvještaju o sudjelovanju na 2014 Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition čiji ćete cjeloviti tekst naći u repozitoriju pod:

https://www.pravo.unizg.hr/_download/repository/Jessup_2014-izvjestaj.pdf

Popis obavijesti