Ljudevit Jelačić Bužinski (1811-1824)

Rođen je 1792. u Zagrebu. Studira pravo u Zagrebu dovršivši studij 1810. Doktorat prava stekao je godinu dana kasnije u Pešti. Predavanja od Lehnaua preuzima 1811. te drži nastavu iz političko-kameralnih znanosti na Juridičkom fakultetu Kraljevske akademije znanosti do 1824. Poput svojih prethodnika (Barića, Lehnaua, Peterffya i Nagya) predaje prema Sonnenfelsovom udžbeniku "Temeljna načela policije, trgovine i financija" propisanom za cijelu Monarhiju. Iz sačuvanih teza njegovih slušača moguće je zaključiti da se Jelačić pridržavao stajališta koja je zastupao autor navedenog udžbenika.

Godine 1820. natječe se bez uspjeha za katedru političkih znanosti u Pešti. Odbijen je zbog političke nepodobnosti. Jelačić je dublji trag ostavio svojim političkim djelovanjem. Zbog vehementnih istupa u javnosti, oštrih kritika apsolutističke politike dvora te protivljenja novačenja građana otpušten je iz službe bez prava na mirovinu 1824.

Nakon otpuštanja djeluje kao odvjetnik. Umro je slijep i siromašan 1851. u naselju Čehi u blizini Zagreba.

Dobročinstvom obitelji Jelačić portret profesora dr. Ljudevita Jelačića Bužimskog ukrašava danas Vijećnicu Pravnog fakulteta u Zagrebu.