KAZNENO PRAVO EUROPSKE UNIJE:
Kazneno pravo Europske unije
Kazneno pravo Europske unije
Studij: Kaznenopravne znanosti - 2. semestar
Šifra: 166806
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zlata Đurđević
doc. dr. sc. Zoran Burić
Osnovni podaci
Kazneno pravo Europske unije Kaznenopravne znanosti - 2. semestar
3.0 166806
Nositelj Konzultacije Lokacija
prof. dr. sc. Zlata Đurđević Trg Republike Hrvatske 14, soba 38
doc. dr. sc. Zoran Burić

Četvrtkom od 14,00 sati

U četvrtak, 14. 11. 2019., konzultacije se neće održati zbog službene odsutnosti nastavnika.

Gundulićeva 10, soba 21
Literatura
Đurđević; Karas (eds.); European Criminal Procedure Law in Service of Protection of European Union Financial Interestes: State of Play and Challenges; Croatian Association of European Criminal Law, Zagreb (2016)
Opis predmeta
Ciljevi kolegija
Stvaranjem pravnog poretka Europske unije i prenošenjem kaznenopravne nadležnosti na tijela Unije nastalo je nadnacionalno europsko kazneno pravo koje s jedne strane postoji kao skup samostalnih nadnacionalnih propisa a s druge dolazi do njihove integracije u nacionalne kaznenopravne poretke. Znanja koja se prenose u ovom predmetu obuhvaćaju kaznenopravne pravne izvore EU i njihov pravni učinak u nacionalnim pravnim porecima.
Predmet pruža specijalističko znanje iz područja kaznenog prava i europskog prava koje je potrebno sucima, državnim odvjetnicima, policajcima i drugim državnim službenicima kao i odvjetnicima koji sudjeluju ili će sudjelovati u policijskoj i sudskoj suradnji među EU državama, kao i istraživačima i studentima koji imaju interesa za pravosudne i sigurnosne politike EU. Stoga njegovo gradivo treba biti dio programa specijalističkog kao i doktorskog studija na poslijediplomskom studiju iz kaznenopravnih znanosti.

Sadržaj kolegija
1. Razvoj kaznenopravnih ovlasti Europske unije, 2. Lisabonski ugovor i kazneno pravo, 3. Uloga Europskog suda pravde u kaznenopravnom području, 4. Temelji policijske i pravosudne suradnje u kaznenim stvarima - Načelo uzajamnog priznanja, 5. Institucije i mehanizmi policijske i pravosudne suradnje u kaznenim stvarima u EU, 6. Europski uhidbeni nalog, 7. Dokazi u kaznenom pravu EU, 8. Harmonizacija nacionalnih kaznenih prava, 9. Načelo ne bis idem u kaznenom pravu EU, 10. Ured europskog javnog tužitelja
Ispitni rokovi
Obavijesti